top of page

BTY 5.2.1 - Bulmaca Buldurmaca


Giriş:


Bu dönem birlikte bilgisayarları programlamayı öğreneceğiz. İlk önce günlük hayatta, bizim kullandığımız problem çözümlerini inceleyeceğiz. Çünkü bilgisayar programlaması tıpkı günlük hayattaki problemlere bulduğumuz çözümlere benzer.


Bilgisayarlar ve diğer bilişim araçlarının çalışma mantığında kodlama vardır. Kodlama diğer adıyla programlama, kelime anlamıyla belirli şartlara, düzene, problemlerin çözümüne göre yapılması gereken işlemlerin bütünü anlamına gelir.









Bu dersimizde problemin ne olduğunu, gerçek hayatta gördüğümüz problem durumlarını ve problemlerin çözülmesi için gerekli olan adımları öğreneceğiz. Ayrıca 2 adet problemi çözeceğiz.



Soru:


Problem dendiğinde aklınıza ne geliyor?













Problem


Problem; günlük hayatımızda karşılaştığımız, çözüm aranması gereken ve çözümü için bilgi, mantık, deneyim ya da dikkat isteyen durumları ifade eder.









Soru:


Günlük hayatta ne gibi problemle karşılaşıyorsunuz?








Cevap:


Günlük hayatta birçok problem durumu karşımıza çıkar. Örneğin okula ilk kez gittiğimiz günü yani okula başladığımız günü hatırlayalım.


• Okula ilk gittiğiniz gün sınıfınızı bulmakta zorlanmışsınızdır.

• Sınıfınızı nasıl buldunuz? Muhtemelen size öğretmenleriniz yardım etmiştir.


• Muhtemelen ikinci gün zorlanmadan kendiniz sınıfınızı bulmuşsunuzdur.


İşte yukarıda ilk soruda bir problemden bahsediliyor, fakat daha sonra bu problemin çözümünden bahsediyor.











Soru:


Problem çözümü dendiğinde ne aklınıza geliyor?












Problem çözümü:


Problem olan durumun belirlenerek, çözüm yollarının aranması ve problem durumunun ortadan kaldırılması sürecidir. 4 adımdan oluşur.


Problem çözme adımları


1 - Problemi anlama.


2 - Çözüm için plan yapma.


3 - Çözüm planını uygulama.


4 - Uygulanan çözüm planını değerlendirme


Şimdi bu adımları öğrenelim.











Problem çözme adımları


1 - Problemi anlama.


Bir problemi doğru bir şekilde çözebilmenin ilk aşaması problemi anlamakla başlar, problemi anlamak problem ile ilgili elimizdeki temel bilgileri incelediğimiz adımdır. Ayrıca problemin nasıl ortaya çıktığını sorguladığımız adımdır.


Örneğin; gece geç yattığınızdan dolayı sabah okul servisini kaçırmanız ve okula geç gitmeniz bir problemdir. Problemin nedenleri iyi anlaşılmalıdır. Problemi anlama aşamasında neden geç yatıyorum sorusu sorulabilir.











2 - Çözüm için plan yapma.


Her problemin çözümünde farklı çözüm yolları hazırlanabilir, bunun için farklı çözüm planları araştırılır, burada önemli olan en kolay planı bulmaya çalışmaktır.


Örneğin; gece geç yattığınızdan dolayı sabah okul servisini kaçırmanız ve okula geç gitmeniz problemi için televizyon izlemeyi bırakmayı planlarsınız.











3 - Çözüm planını uygulama.


Problemin çözümünde çözüm için planın uygulama aşaması önemlidir. Problem çözümü bazen başarısız olabilir fakat başarısızlıkla sonuçlanan denemelerin de tecrübe için faydalı olduğu unutulmamalıdır.


Örneğin; gece geç yattığınızdan dolayı sabah okul servisini kaçırmanız ve okula geç gitmeniz problemi için yaptığınız televizyon izlemeyi bırakma planını uygularsınız ve gece televizyon izlemezsiniz.













4 - Uygulanan çözüm planını değerlendirme.


Çözümün bulunmasının ardından ise çözümün en etkili çözüm olup olmadığı ve bu çözümün başka problemlere uyarlanıp uyarlanamayacağı değerlendirilmelidir.


Örneğin; gece geç yattığınızdan dolayı sabah okul servisini kaçırmanız ve okula geç gitmeniz problemi için yaptığınız televizyon izlemeyi bırakma planını uygularsınız Değerlendirme aşamasında televizyonu seyretmeyi bırakmanın, sabah erken kalkmanıza olumlu etkisi olup olmadığını kontrol edersiniz. Eğer sabah erken kalkıp okulunuza yetişebiliyorsanız problem çözülmüştür adımlarınız doğrudur.










Soru:


Gece saat 20.00 oldu, odanızda bilgisayarınızda ödevinizi yaparken aniden elektrikler kesildi ve bilgisayar kapandı. Bu sizin için bir problem midir?












Soru:


Gece saat 23.00 oldu, uyumak için yatağa yattınız ve 1 saat sonra siz uyurken elektrikler kesildi. Bu sizin için bir problem midir?











Cevap:


Sorularda fark ettiyseniz problem durumu şartlarımıza göre değişebilir. Bilgisayarın elektrik gittiği için kapanması bizim için problem oluşturur çünkü bilgisayarla işimiz var. Elektriği kullanmadığımız bir anda elektriğin gitmesi bizim için problem oluşturmaz.


Örneğin parkta kaydıraktan kaymak bizim için problem olmayabilir ama yüksekten korkan birisi için olabilir.










Örnek problem durumu 1: Kurt kuzu ot

Çiftçi olan Ahmet' in çiftliği köyün dışındaymış. Köyü ve çiftliği arasında bir nehir varmış. Ahmet bir gün kuzusunu, ormandan bahçesine inen kurdu ve kuzusu için ayırdığı bir miktar otu da alıp karşı kıyıya geçmek istemiş.


Ancak karşıya geçebileceği tek araç ufak bir kayıkmış ve hepsinin beraber karşıya geçmesi imkânsızmış. Kayığa her defasında birini alabiliyormuş; ya kuzuyu ya kurdu ya da otu yanına alabilecekmiş.


Ancak bir sorunu varmış, kurtla kuzuyu yalnız bırakırsa kurt kuzuyu yermiş, kuzuyla otu yalnız bıraksa bu sefer kuzu da otları yermiş. Aşağıda çözümlerinizi deneyebileceğiniz bir uygulama eklenmiştir. Ahmet'e yardımcı olarak kurt, kuzu ve otu karşıya geçirmesini sağlayınız.









Problem çözümünüzü deneyin:











Kurt kuzu ot problem çözümü video:











Problemin çözüm özeti ve çözüm adımları:


1 - Problemi anlama.


Kurt ile kuzu birlikte olamaz. Kuzu ile ot birlikte olamaz. Kayığı sadece çiftçi kullanabilir. Kayığa sadece iki kişi binebilir.


2 - Çözüm için plan yapma.


Kayığa sadece iki kişi binebilir deniliyor. Bunun için ilk önce kuzuyu karşıya geçiririz. Sonra geri dönüp kurdu alırız karşıya geçiririz ve kuzuyu kayığa geri alırız. Sonra otu alır ve karşıya geçiririz. Son olarak geri döner kuzuyu alır karşıya geçiririz.


3 - Çözüm planını uygulama.


Planladığımız adımları tek tek uygularız.


4 - Uygulanan çözüm planını değerlendirme


Çözümümüz başarılıdır.












Örnek problem durumu 2 : Hanoi kuleleri


Hanoi Kuleleri bir Fransız matematikçi Eduard Loucas tarafından geliştirilmiş bir zeka oyunudur ve çeşitli zorluk dereceleri vardır.


• Amacımız 1. sütunda gördüğümüz halkaları aynı şekilde 3. sütuna taşımak.

• Her bir hamlede sadece 1 halkayı taşıyabiliyoruz.

• Herhangi bir halkanın üzerine kendisinden daha büyük bir halka koyamıyoruz.

• Hedefimiz mümkün olan en az hamle ile taşıma işlemini tamamlamak.










Problem çözümünüzü deneyin:












Hanoi kuleleri problem çözümü video:







Problem çözme etkinliği 1


Sabah okula gelmek için evden çıktınız, kullandığınız yolun üzerinde belediyenin kazı çalışması olduğunu gördünüz. Bu problemin çözüm adımlarını aşağıdaki boşluklara tek tek yazınız.


1 Problemi anlama



2 Çözüm planı yapma



3 Çözüm planını uygulama



4 Çözümü değerlendirme








Problem çözme etkinliği 2


Yanınızda oturan arkadaşınız sizi konuşturduğu için dersi dinleyemiyorsunuz. Bu problemin çözüm adımlarını aşağıdaki boşluklara tek tek yazınız.


1 Problemi anlama



2 Çözüm planı yapma



3 Çözüm planını uygulama



4 Çözümü değerlendirme









Problem çözme etkinliği 3


Yaşadığınız apartmanda komşularınız kapı önüne çöp bırakıp kokuya neden oluyor. Bu problemin çözüm adımlarını aşağıdaki boşluklara tek tek yazınız.


1 Problemi anlama



2 Çözüm planı yapma



3 Çözüm planını uygulama



4 Çözümü değerlendirme














Sonuç:


Bu dersimizde problemin ne olduğunu, gerçek hayatta gördüğümüz problem durumlarını ve problemlerin çözülmesi için gerekli olan adımları öğrendik. Ayrıca 2 adet problemi çözdük.









Code.org sitesi


Artık her hafta code.org sitesinden görevler yapacağız.


Code.org nedir?


Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.











Code.org - Bu haftanın etkinliği


Bu hafta Code.org 'da ilk görevimizle başlayacağız. Bu görev basit bir şekilde sürükle bırak alıştırması yapacağınız bir görevdir. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.



Code.org - Bölüm davetiyesi


Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 1. hafta


sınıf kodunuzu girin: YYRYFL


2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim


3.) Gizli resminizi seçin:


4.) Giriş yap butonuna tıklayın.













Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu















Telefon veya tabletten girenler için uyarı:


Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.





bottom of page