top of page

Microsoft Office Publisher - Tanıtımı


Publisher, Microsoft Office’in üst düzey uygulamalarından biridir. Microsoft, uygulamayı küçük işletme pazarındaki, pazarlama materyalleri ve diğer belgelerini hazırlatmak için tasarım uzmanı olmayan şirketler için kullanımı daha kolay ve daha ucuz olan bir alternatif olarak belirtiyor. Fakat yine de Adobe InDesign ve QuarkXPress gibi programların hakim olduğu masaüstü yayıncılık pazarında küçük bir paya sahiptir.


Office 2007’de, Microsoft Office uygulamalarının çoğunda, kullanıcı arayüzünde şeritler kullanılırken, Publisher bir sonraki sürüm olan Office 2010’a kadar araç çubuklarını korudu ve şeritlere geçiş yapmadı. Publisher’ın tescilli dosya biçimi (.pub), Şubat 2013’ten beri LibreOffice’de desteklenmektedir. Adobe’nin ‘PageMaker’ yazılımı da dosyaları .pub uzantılı olarak kaydeder, ancak iki dosya uyumsuz ve alakasızdır.







Microsoft Office uygulamaları arasında yer alan Publisher, başlangıç seviyesi bir grafik tasarım programıdır. Publisher, bülten, broşür, el ilanları, takvimler ve web siteleri oluşturmakta kullanılan bir uygulamadır. Office’in iş yayınlama ve pazarlama malzemeleri programı Publisher, pazarlama ve iletişim malzemelerinin oluşturulmasını, tasarımını ve yayınlanmasını kolaylaştırmaktadır. Office Publisher ile profesyonel tasarım programlarını kullanmadan, ihtiyacınıza göre kendiniz basit tasarımlar yapabilirsiniz.


Bu uygulamada diğer Office programlarındaki tanıdık kullanıcı arayüzüyle aynı arayüzü kullanarak baskı, e-posta ve web malzemeleri oluşturabilirsiniz. Microsoft’un bu programa aynı arayüzü uygulaması, kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Publisher, pazarlama malzemesi oluşturma ve yayınlama işlemini yeni bir düzeye taşımaktadır.






Ayrıca, Office programları içinde yer alan bu programda birçok konuyla ilgili olarak hazırlanmış şablon dosyaların bulunması kullanıcılar büyük bir avantaj sağlıyor. Bu şablon dosyalarını ister birebir kullanarak isterseniz de eklemeler yaparak çalışmalarınızı hazırlayabilirsiniz. Bu şablonlar gerçek boyutlarda hazırlanmışlardır.


Önizleme yapıldığında, görüntü A4 kağıdı üzerinden verilir ve sonucun nasıl çıkacağını daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Örneğin bir kartvizit, bir el ilanı veya bir broşür şablonu olması gereken boyutlardadır. Önceden oluşturulmuş ve Publisher’a yüklenmiş olan şablonlar arasından en popüler olanlarına göz atıp, bunları kullanabilirsiniz veya ‘Daha Fazla Şablon’ bölümünün altında istediğiniz kategoriye ait örnek şablonlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca daha önce yaptığınız şablonları da kaydederek, daha sonra Şablonlarım kısmından ulaşabilirsiniz.





Şablonlar dışında, sıfırdan başlayarak kendiniz de çalışmalar hazırlayabilirsiniz. Bunun için boş bir sayfa açıp hazırlamak istediğiniz detayları ekleyip, çalışmanızı kaydedin veya bastırın. Burada, boş sayfaya metin kutusu, resim, başlık ve kenarlıklar eklenebiliyor.


Resim düzenleme bölümünden eklediğiniz resimleri düzenleyebiliyorsunuz. Kenarlıkları kendi zevkinize göre düzenleyip, yerleştirebilirsiniz. İş bilgileri, kişisel bilgiler ve reklamlar gibi bilgilerinizi de metin kutusu bölümünden ekleyebilirsiniz. Takvim, kenarlık yada hazır reklam taslaklarından kullanmak istedikleriniz, Yapı Taşları (Building Blocks) kısmından ekleniyor.


Ayrıca Publisher, dosyayı doğrudan postayla göndermek, başka bir dosya türü olarak dışa aktarmak, buluta yüklemek veya çevrimiçi yayınlamak gibi seçenekler sunuyor. Publisher ile sadece şirketlere ait ürünleri tasarlandığını sanmayın, tebrik kartı, sertifika, kartpostal, antetli kağıt, özgeçmiş gibi kişisel ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz tasarımlar yapabilirsiniz.




bottom of page