Microsoft Excel
Excel veya tam adıyla Microsoft Excel, Microsoft Office yazılım paketi içerisinde sunulan bir ofis programıdır. Diğer ofis programlarıyla uyumlu olarak çalışır ve diğer tüm elektronik tablo yazılımlarının sahip olduğu temel özelliklere sahiptir. Kod adıyla ilk defa Odyssey olarak tanınan Excel, daha sonradan Excel resmi adıyla çıkış yapmıştır.
Excel programında hazırlanan ve kaydedilen programlar .xls veya .xlsx dosya uzantısına sahip olurlar. Excel’de hücre bazlı hesaplamalar, eksen tabanlı tablolar ve çeşitli grafik araçları kullanılır. Size istediğiniz raporu veya belgeyi elektronik tablo olarak hazırlamak için ihtiyacınız olanı fazlasıyla sunan Microsoft Excel’i temel seviyede kullanmayı öğrendikten sonra istediğinizi gerçeğe dönüştürmek için tek lazım olan şey birazcık hayal gücünden ibaret olacaktır.
Microsoft Word programının aksine Excel’de daha önceden de söylediğimiz gibi hücre ve sütun yapısı kullanılır. 2003 ve öncesinde yayınlanan Excel programı 65,536 satır ve 256 sütunla çalışabilme kapasitesine sahiptir. Excel’in 2007 ve sonrasında çıkan sürümlerindeyse 1,048,576 satır ve 16,384 sütun kullanılabilmektedir.
Excel programında oluşturacağınız satır ve sütunların her biri farklı yollarla şekillendirilebilmektedir. Örneğin; arka plan rengi, sayı veya tarih formatı, büyüklük, metin, yazı tipi, sütun düzeni gibi Excel’de kullanabileceğiniz daha birçok düzenleme ve özelleştirme yöntemi bulunmaktadır.
Excel Nerelerde Kullanılır?
Bilgisayarınızda oluşturmak istediğiniz bir dokümanı düz bir dosya şeklinde oluşturmaktansa elektronik tablolarla oluşturmak bazen büyük avantajlar sunabilir. Örneğin, Excel’i kullanarak aylık gelirinizi, iş veya özel hayat harcamalarınızı, yoklama ve nöbet listesi gibi daha birçok rapor dosyasını kolayca oluşturabilirsiniz.
Özel hayatta da birçok yerde kullanılabilecek olmasına karşın Excel daha çok iş dünyasında çalışan bilgisayar kullanıcıları tarafından tercih edilir. El ile bir tablo oluşturmak ve bu tabloyu biçimlendirmektense Excel ile istenen tablonun meydana getirilmesi ve çeşitli formüllerle sonuca ulaşılması kesinlikle daha verimli bir yöntemdir.
Örneğin, işletmenin harcamalarına dair bir tablo hazırladığınızda Excel sayesinde bu harcamaların toplamına çok basit bir formülü uygulayarak erişebilirsiniz. Yada toplam harcamaların en yüksek hangisinin olduğunu aramanıza gerek kalmaksızın basit formüller aracılığıyla ayıklayabilirsiniz. Excel’in sistematik yapısı bu örnekten de görebileceğimiz üzere işleri hem daha kolay hem de daha kestirme hale getirmeye yardımcı olmaktadır.
Özellikle iş dünyası çalışanlarının bolca rapor hazırlaması gerekeceği gerçeği göz önüne alınacak olursa bir çalışanın ileri seviyede MS Excel kullanabiliyor olması işe alınma kriterleri arasında dahi önemli bir elenme kriteri olarak kabul edilebilir.
Comments