top of page

Microsoft Office Excel - Excel yanıt vermiyor, takılıyor, donuyor veya çalışmıyor

Bu makalede, Excel yanıt vermiyor hatası alırsanız, Excel uygulamayı başlattınızda veya bir Excel çalışma kitabını açarken Excel yanıt vermiyor veya donuyorsa en yaygın sorunları çözmenize yardımcı olan sorun giderme adımları açıklanır. Bu tür sorunlar, aşağıda listelenen nedenlerden biri veya birden çok nedeni ile ortaya çıkabilir.


Excel'i güvenli modda başlatma

Güvenli mod, belirli başlangıç programlarına gerek kalmadan Excel'i başlatmaya olanak sağlar. Excel'i, programı başlatma sırasında Ctrl tuşuna basarak ve basılı tutarak ya da komut satırdan programı başlatmak için /safe anahtarını (excel.exe /safe) kullanarak güvenli modda açabilirsiniz. Excel'i güvenli modda çalıştırsanız, bu işlev ve alternatif başlangıç konumu, değiştirilen araç çubukları, xlstart klasörü ve Excel eklentileri gibi işlevleri ve ayarları atlar. Bununla birlikte, COM eklentileri hariçtir. Excel'i güvenli modda çalıştırdikten sonra sorun çözülürse, bkz. Excel'de başlatma sorunlarını giderme.

Excel'i güvenli modda başladıktan sonra sorun çözülmezse, bu listede bir sonraki öğeye devam edin.


En son güncelleştirmeleri yükleme

Windows Update'i otomatik olarak indirilecek ve önerilen güncelleştirmeleri yük olacak şekilde ayarlamanız gerekiyor olabilir. Önemli önerileri ve en iyi güncelleştirmeleri yüklemek, eski dosyaları değiştirerek ve güvenlik açıklarını düzelterek genellikle sorunları düzeltebilirsiniz.

En son Office güncelleştirmelerinin yüklenmesi sorununuzu çözmezse, bu listede sonraki maddeye geçin.


Excel’in başka bir işlem tarafından kullanılıp kullanılmadığını denetleyin ve kullanılmadığından emin olun

Excel başka bir işlem tarafından kullanıyorsa, bu bilgiler Excel penceresinin en altındaki durum çubuğunda görüntülenir. Excel kullanımdayken başka eylemler gerçekleştirmeyi denerseniz, Excel yanıt vermeyebilir. Diğer eylemleri denemeden önce, devam eden işlemin bitmesini bekleyin.

Excel başka bir işlem tarafından kullanılmıyorsa, bu listede sonraki adıma geçin.


Eklentilerle ilgili olası sorunları inceleyin

Eklentiler, deneyimlerinizi geliştirerken, kimi zaman Excel'e müdahale veya çakışmaya neden olabilir. Excel’i eklentiler olmadan başlatmayı deneyin ve sorunun ortadan kalkıp kalmadığına bakın.

  1. Aşağıdakilerden birini yapın:

    • Windows 10 çalıştıracaksanız, Windows System > Çalıştır'ı > Tüm uygulamalar'ı > Çalıştır'ı seçin > Çalıştır kutusuna Excel /safe yazın ve Tamam'a tıklayın.

    • Windows 8 çalıştıracaksanız, Çalıştır kutusunaExcel /safe > Uygulamalar menüsünde Çalıştır'a tıklayın ve tamam'a tıklayın.

    • Windows 7 çalıştırıyorum, Programları ve dosyaları ara'da > Excel /safe yazın ve Tamam'a tıklayın.


  1. Sorun çözülürse, Dosya > Seçenekler > Eklentiler’e tıklayın.

  2. COM Eklentileri'ne tıklayın ve Git'e tıklayın.

  3. Listede tüm onay kutularını temizleyin ve Tamam'a tıklayın.

  4. Excel'i kapatın ve yeniden başlatın.

Excel'i yeniden başlattıktan sonra sorun oluşmazsa, eklentilerinizi etkinleştirmeye devam inceye kadar eklentilerinizi tek tek etkinleştirmeye başlayabilirsiniz. Böylece soruna hangi eklentinin neden olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz. Her eklentiyi etkinleştirdiğinizden emin olun ve her seferinde Excel'i yeniden başlatın.

Eklentilerin devre dışı bırakılması sorununuzu çözmezse, listede bir sonraki maddeye geçin.


Excel dosya ayrıntılarını ve içeriğini araştırma

Excel dosyaları bilgisayarda uzun süre var olabilir. Bunlar sürümden sürüme yükseltilir ve sıklıkla bir kullanıcıdan başka bir kullanıcıya ilerler. Sık sık, bir kullanıcı Excel dosyasını devralır ancak dosyanın ne olduğunu bilmiyor. Aşağıdaki şeyler performansa veya kilitlenme sorunlarına neden olabilir:

  • Tüm sütunlara başvuran formüller.

  • Bağımsız değişkenlerde düzensiz sayıda öğeye başvuran dizi formülleri.

  • Yüzlerce veya belki de binlerce gizli veya 0 yükseklik ve genişlik nesneleri.

  • Çalışma kitabı arasında sık sık kopyalama ve kopyalama nedeniyle oluşan aşırı stiller.

  • Aşırı ve geçersiz tanımlı adlar.

Bu adımlar sorununuzu çözmezse, listede bir sonraki öğeye devam edin.


Dosyanızı üçüncü bir taraf tarafından oluşturulıp oluşturulmay olmadığını denetleme

Bazen Excel dosyaları üçüncü taraf bir uygulama tarafından oluşturulur. Bu durumda, dosyalar yanlış oluşturulmuş olabilir ve dosyaları Excel'de açarken bazı özellikler düzgün çalışmayabilir. Böyle bir durumda, üçüncü taraf uygulamanın dışındaki yeni dosyalarda yer alan özellikleri sınayın. Özellikler doğru şekilde çalışıyorsa, üçüncü taraf tarafından bu sorunun farkında olduğundan emin olun. Üçüncü taraf uygulama dışında test ettikten sonra sorun çözülmezse, listede bir sonraki öğeye devam edin.


Bir programın, sürecin veya hizmetin Excel ile çakışıp çakışmay olmadığını belirlemek için seçmeli bir başlangıç gerçekleştirme

Windows'u başlatsanız, çeşitli uygulamalar ve hizmetler otomatik olarak başlatılır ve arka planda çalışır. Bu uygulama ve hizmetler, bilgisayarınızdaki diğer yazılımları etkileyebilir. Seçmeli bir başlangıç ("temiz önyükleme" olarak da bilinir) gerçekleştirme, çakışan uygulamalarla ilgili sorunları tanımlamanıza yardımcı olabilir. Seçmeli bir başlangıç yapmak için Windows sürümünüze bağlı olarak aşağıdaki bağlantılardan birini seçin ve makaledeki adımları izleyin:



Office programlarınızı onarma

Office programlarınızı onarmak, Office dosyalarında hataları otomatik olarak onararak Excel'in yanıt vermeması, takılması veya donması ile ilgili sorunları çözebilir. Bunu yapma yönergeleri için bkz. Office uygulamasını onarma.

Office programlarınızın onarılması sorununuzu çözmezse, listede bir sonraki maddeye geçin.


Virüsten koruma yazılımınızın güncel olup olmadığını veya Excel’le çakışıp çakışmadığını denetleyin

Virüsten koruma yazılımınız güncel değilse, Excel düzgün çalışmayabilir.

Virüsten koruma yazılımınızın güncel olup olmadığını denetleyin:

Virüsten koruma yazılımı satıcıları, yeni ortaya çıkan virüslerle başa çıkmak için belirli aralıklarla, Internet'ten indirebileceğiniz güncelleştirmeler sunarlar. Virüsten koruma yazılımı satıcınızın web sitesini ziyaret ederek en yeni güncelleştirmeleri indirin.

Virüsten koruma yazılımı satıcılarının listesi için, bkz. Tüketici güvenlik yazılımı sağlayıcıları.

Virüsten koruma yazılımınızın Excel ile çakışıp çakışma olmadığını kontrol edin:

Virüsten koruma yazılımınız Excel’le tümleştirme içeriyorsa, performans sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, virüsten koruma yazılımındaki tüm Excel tümleştirmesini devre dışı bırakabilirsiniz. Öte yandan, Excel’de yüklü olan tüm virüsten koruma yazılımı eklentilerini de devre dışı bırakabilirsiniz.

Önemli: Virüsten koruma ayarlarınızın değiştirilmesi bilgisayarınızı virüs taşıyan, hileli veya kötü amaçlı saldırılara açık hale getirebilir. Microsoft, virüsten koruma ayarlarınızı değiştirmeyi denememenizi önerir. Sorundan kaçınmak için bunu denemenin getireceği risk size aittir.

Virüsten koruma yazılımınızı Excel’le tümleştirmeyi veya Excel’de tarama yapmayı içermeyecek şekilde nasıl yapılandırabileceğinizi saptamak için yazılım satıcısına danışmanız gerekebilir.


Daha Fazla Bilgi

Gelişmiş sorun giderme

Daha önce sözü geçen yöntemler sorununuzu çözmezse, sorun dosyaya özgü veya çevreci olabilir. Aşağıdaki bölümde, Excel'in kilitlenmesine veya kilitlenmesine neden olan ek sorunun nasıl giderilir?

Çevreyi etkileyen etmenler

Kilitlenme sorunlarını giderirken, çevre faktörleri de dosya içeriği ve eklentiler kadar önemlidir. Aşağıdaki eylemleri gerçekleştirerek soruna neden olan sorunu belirlemenize yardımcı olabilirsiniz:

  • Temel sorun giderme adımlarını izleyin.

  • Dosyaları mümkün olan en temiz ortamda test eder.

Aşağıdaki bölümlerde incelemeye değer bazı alanlar açıklanmaktadır.

Dosyanın depolandığı yer

Dosyayı yerel olarak taşıma, dosyada bir sorun olup olmadığını veya dosyanın nereye kayded olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Excel dosyasını bir ağ üzerinden veya bir web sunucusuna kaydetmeniz çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Dosyayı yerel olarak kaydetmek iyi bir fikirdir. Bu, aşağıdaki senaryolarda yapılır:

• "Belgelerim" klasörü sunucu konuma yeniden yönlendirildi • Çevrimdışı dosyalar • Web klasörlerinden veya SharePoint'den dosya açma • Uzak Masaüstü/Citrix • Ağ cihazları

bottom of page