top of page

BTY 5.1.17 - Sınıf Dergimiz Sahnede


Geçen haftalarda dijital ürünler oluşturmayı görmüştük. Bu ürünler arasında görseller, metinler, sunumlar vardı. Bu hafta ise kendimiz veya sınıfımız için bir dergi, poster (afiş) tasarlamak için gerekli olan programları öğreneceğiz.




Soru:


Dergi dendiğinde ne aklınıza geliyor?










Dergi


Belirli aralıklarda baskısı ve dağıtımı yapılan, tanıtım, reklam ve pazarlama gibi alanlarda kullanılan bir haberleşme aracıdır.


Eskiden kağıt üzerine basılı olarak yayımlanan dergiler yerini elektronik ortamda yapılan dergilere bırakıyor. Bunlara kısaca E-dergi deniyor. E-dergiler günümüzde oldukça yaygındır.


Aşağıda solda basılı olan dergileri görebilirsiniz. Sağdaki resimde ise elektronik dergiden bir örnek verilmiştir.










Örnek e- dergi


Aşağıda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Akademisinin yayınladığı elektronik dergiyi inceleyebilirsiniz.












Soru:


Poster dendiğinde ne aklınıza geliyor?












Poster (Afiş): Bir şeyi tanıtmak, herkese duyurabilmek için hazırlanmış, kalabalıkların görebileceği yerlere asılmış, genellikle resimli duvar duyurusu. Artık çoğu afiş dijital ortamda tasarlanıyor. Afişler genelde duyuru, film, tiyatro, gösteri reklamları için kullanılır.


Eskiden kağıt üzerine el ile çizilen posterler yerini elektronik ortamda yapılan posterlere bırakıyor.


Aşağıda solda el ile çizilen eski posteri görebilirsiniz. Sağdaki resimde ise elektronik ortamda yapılan bir poster örneği örnek verilmiştir. Dikkat ederseniz sağdaki film posterinin el ile çizilmesi mümkün değil çünkü bir fotoğraf üzerine yazılar eklenmiş. Fakat bilgisayarda rahatlıkla yapılabiliyor.











Dergi - Poster hazırlama programları

Poster ve dergi kavramlarını öğrendik. Gelelim bilgisayarda bu dijital ürünleri tasarlamaya. Öncelikle poster veya dergi tasarlamak için bir programa ihtiyaç vardır. Aşağıda bu programlardan 5 tanesini inceleyebilirsiniz.



1. GIMP


Tamamen ücretsiz olan GIMP, sürekli olarak kendini güncelleyerek yeni özellikler ekliyor. Program içerisinde bulunan birçok eklenti sayesinde, istediğiniz amaç doğrultusunda kullanabileceğiniz iyi bir afiş ve görsel hazırlama programıdır.











2. Ronyasoft Poster Designer


Ücretsiz deneme sürümü bulunan bu program, sade bir kullanım arayüzüne sahiptir. Hazır halde bulunan şablonlar sayesinde projenize en uygun şablonu seçerek afişinizi kısa sürede hazırlayabilirsiniz.










3. Inkscape


Güçlü ve ücretsiz bir grafik tasarım programıdır. Afiş, poster, broşür ve hatta web sitesi dahi tasarlanabilen bu programda sunulan düzenleme araçlarıyla dosyalarınızı pek çok formatta kaydetmenize imkan tanıyor.









4. Posterini


Posterini, profesyonel olarak poster ve afiş hazırlamak için kullanılan bir programdır. Açılış, konser, parti, festival, doğum günü gibi 30’dan farklı etkinlik için şablon bulunan programda çalışmanızın amacını belirledikten sonra düzenleme menüsüne yönlendiriliyorsunuz ve burada yazı, görsel ekliyorsunuz.










5-Microsoft Office Publisher


Microsoft Office uygulamaları arasında yer alan Publisher, başlangıç seviyesi bir grafik tasarım programıdır.


Publisher, bülten, broşür, el ilanları, takvimler ve web siteleri oluşturmakta kullanılan bir uygulamadır. Reklam ve pazarlama malzemeleri üretme programı Publisher, pazarlama ve iletişim malzemelerinin oluşturulmasını, tasarımını ve yayınlanmasını kolaylaştırmaktadır.


Afiş, poster, broşür ve dergi sitesi dahi tasarlanabilen bu programda sunulan düzenleme araçlarıyla dosyalarınızı pek çok formatta kaydetmenize imkan tanıyor.










6 - Canva


Canva, kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumları, posterleri ve diğer görsel içerikleri oluşturmasına olanak tanıyan bir grafik tasarım platformudur. Program olarak bilgisayara indirmenize gerek yoktur. WEB 2.0 aracı olan Canva' ya direkt olarak sitesinden ulaşabilirsiniz.











Dergi - Poster hazırlama programları kullanımı


Biz dergi poster hazırlama programlarından Canvayı kullanmayı öğreneceğiz. Çünkü Canva'yı program olarak bilgisayara indirmenize gerek yoktur. WEB 2.0 aracı olan Canva' ya direkt olarak sitesinden ulaşabilirsiniz.



Canva kullanımı:


Adım 1:


İlk olarak www.canva.com/tr_tr giriş yapıyorsunuz. Karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecek.










Adım 2:


Ardından Canva size neyi tasarlamak istediğinizi soruyor. Buradan istediğiniz tasarımı seçiyorsunuz. Örneğin afiş diyelim.












Adım 3:


Size birçok afiş tasarımı sunuyor. Hangisini tercih ederseniz ona tıklıyorsunuz.











Adım 4:


Tıkladıktan sonra hazır olan afişlerin üzerindeki yazıları değiştirebiliyorsunuz. Kendi tasarımızı yaratıyorsunuz. Örneğin aşağıda yazan erkan oto yıkamayı mehmet oto yıkama olarak değiştirebilirsiniz.











Canva giriş ve basit işlemler video:


Canva sitesine giriş ve tasarım adımlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.













Sonuç:


Bu hafta ise kendimiz veya sınıfımız için bir dergi, poster (afiş) tasarlamak için gerekli olan programları öğrendik.













Bu haftanın görevi


Bu hafta yukarıdaki öğrendiklerimiz kullanarak Canva sitesinde bir afiş tasarlayacağız. Afişin konusu ve giriş linki aşağıdadır. Siteye aşağıdaki linkten direkt olarak ulaşabilirsiniz. Siteye üye olmanız gerekmiyor. Takıldığınız yer olursa aşağıdaki yardım videosunu izleyebilirsiniz.



Görevin konusu: Yeni bir iş yeri açtınız ve internet ortamında reklamını yapmak istiyorsunuz. Bunun için bir afişe yani postere ihtiyacınız var. Canva sitesinde bu posteri tasarlayacaksınız.



Görev linki: www.canva.com/tr'















Canva giriş yardım video:


















bottom of page