top of page

BTY 5.1.16 - Ürünlerimizi Değerlendiriyoruz


Bugün dersimizde geçen hafta yaptığımız dijital ürünleri konuşacağız. Ardından dosyaları diğer insanlarla paylaşmayı öğreneceğiz, WEB 2.0 araçlarını öğreneceğiz ve bu haftanın görevini yapacağız.




Soru:


Paylaşmak veya paylaşım ne demektir?










Cevap:


Paylaşma kendisine ait olan herhangi bir şeyi başkasına vermek, iletmeye denir.. Veya bir bütünü bölerek eşit olarak pay almaya da paylaşmak denir.










Soru:


Dosya paylaşımının ne demek olduğunu biliyor musunuz?










Cevap:


Dosya paylaşımı; bilgisayar programlarıyla, ses, görüntü ve video, belge veya e-kitap gibi dijital ürünlerin internet ortamına veya kişilere sunma uygulamasıdır.


Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde yapılabilir. Flash bellekler veya CD DVD ile, bilgisayar ağılarında ya da internet ağında paylaşılabilir.











Flash bellekler veya CD DVD ile dosya paylaşımı


Dosya paylaşımı için disket, cd, dvd, flash bellek kullanılabilir. Bunlar aynı zamanda depolama araçlarıdır. Disketlerden sonra cd ler daha sonra dvd ler ve en son flash bellekler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlk çıkan disketlerin depolama alanı çok küçüktü aşağıdan inceleyebilirsiniz.













Bilgisayar ağılarında ya da internet ağında dosya paylaşımı:


İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasına bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağlarının çeşitlerini geçmiş haftalarda görmüştük. Birbirine bağlı bilgisayarlar arasında dosya paylaşımı yapılabilir. En büyük bilgisayar ağı İnternettir. İnternette de dosya paylaşımı yapılabilir.













Google Dokümanlar, Google Çizimler, Google Slaytlar'da dosya paylaşımı:


Geçmiş haftalarda gördüğümüz çizim, kelime işleme ve sunum programlarında dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Günümüzde en kolay dosya paylaşımı yöntemlerinden birisidir. Şimdi bunları öğrenelim.



Google Dokümanlarda dosya paylaşımı:


Google Dokümanlarda dosyanız tamamlandıktan sonra sağ üstten paylaş ekranına tıklayarak dosyanızı paylaşabilirsiniz. Ardından paylaşacağınız kişinin veya kişilerin e-posta adresini yazarak istediğiniz kişilere gönderebilirsiniz.












Google Çizimlerde dosya paylaşımı:


Google Çizimlerde dosyanız tamamlandıktan sonra sağ üstten paylaş ekranına tıklayarak dosyanızı paylaşabilirsiniz. Ardından paylaşacağınız kişinin veya kişilerin e-posta adresini yazarak istediğiniz kişilere gönderebilirsiniz.












Google Slaytlarda dosya paylaşımı:


Google Slaytlarda dosyanız tamamlandıktan sonra sağ üstten paylaş ekranına tıklayarak dosyanızı paylaşabilirsiniz. Ardından paylaşacağınız kişinin veya kişilerin e-posta adresini yazarak istediğiniz kişilere gönderebilirsiniz.












Google Dokümanlar, Google Çizimler, Google Slaytlar'da dosya paylaşımı video:














WEB 2.0 Araçları:


Web 2.0, İnternet sitelerinin sadece bilgilerin okunduğu siteler değil, tıpkı bilgisayar programı gibi işleyen platformlara taşınmasına ve İnternet programlarını insanlarla paylaşıp tekrar kullanmasına, denir.


Örneğin sizlerin çözdüğü testler, her hafta oynadığı oyunlar aslında bu araçların internet ortamına kattığı faydalı uygulamalardır. Örneğin eski çizim programlarının, kelime işleme programlarının sunum programlarının bilgisayara kurulması gerekirdi. Artık sadece bir internet sitesine girerek bunlara ulaşabiliyorsunuz.

WEB 2.0 araçlarıyla:

  • Online içerik yazabilir ve paylaşabilirsiniz. Online anketler, quizler

  • Bloglara yazılar yazabilir yorumlar yapabilirsiniz.

  • Sunu ve farklı çalışmalarınızı paylaşabilirsiniz.

  • Poster, logo yaratabilirsiniz.













Sonuç:


Bugün dersimizde geçen hafta yaptığımız dijital ürünleri konuştuk. Ardından dosyaları diğer insanlarla paylaşmayı öğrendik, WEB 2.0 araçlarını öğrendik.









Bu haftanın görevi: Logo Yaratma


Logo: Bir kuruluşun veya bir işletmenin adının, çeşitli sembol ve renklerle simge haline getirilmesidir. Logonun insanların aklından çıkmaması markaların değerini güçlendirir.


Bu hafta WEB 2.0 araçlarından olan logo oluşturma aracı Logaster sitesi ile kendi logomuzu yaratacağız. Logaster sitesini kullanma nedenimiz ücretsiz olmasıdır. Aynı zamanda logo yaratmak için herhangi bir üyelik istemiyor. Eğer logoyu bilgisayarınıza indirmek veya diğer insanlarla paylaşmak istiyorsanız Logaster sitesine üye olmanız gerekir.



Görev amaç ve linki


Logomuz için siteye girip önce işletmenize bir isim bulacaksınız. Ardından bu ismi siteye yazacaksınız. WEB 2.0 aracı olan Logaster ile bir logo yaratacaksınız. Siteye giriş yardım videosunu izleyebilirsiniz.


Logomuzun amacı: Bir işletme açtığınızı düşünün, işletmenizin logosunu yaratmanız gerekiyor.


Logaster sitesi giriş linki: https://tr.logaster.com/












Logaster siteye giriş ve logo yaratma video:














bottom of page