Bu dersimizde kelime işleme programlarının genel amacını öğreneceğiz. Kelime işleme programını
kullanırken içeriğin istenildiği gibi düzenlenebileceğini, saklanabileceğini ve paylaşılabileceğini öğreneceğiz. Ardından siz de bu hafta size verilen doküman oluşturma görevini yapacaksınız. Artık her hafta oyunlarımız değil görevlerimiz olacak.
Soru:
Geçmişte insanlar metinleri oluştururken hangi teknolojilerden yararlanmış olabilirler?
Cevap:
İnsanlar metin oluşturmak veya basılı eserleri kolayca çoğaltmak için birçok yöntem kullanmıştır. Bunların başında matbaa ve daktilo gelir. Şimdi bunların tarihini inceleyelim.
Matbaa
Matbaacılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir. Matbaanın ilk kez kullanılması Uzak Doğu’da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır. Fakat bu yöntemler çok ilkel ve pahalıydı.
Nihayet 1450'de Johannes Gutenberg, Almanya'nın Mainz şehrinde metal harflerle basım tekniğini bulmuş ve matbaaya uygulamıştır. Gutenberg'in üretimi, özellikle yüksek kalitesi ve ucuz fiyatıyla kısa sürede başarılı olmuş, yeni buluş Avrupa'dan başlayarak tüm dünyada yaygınlaşmıştır.
Daktilo
Daktilo, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.
İlk daktilo elden daha yavaş yazıyordu. Çeşitli deneme ve üzerinde yapılan çalışmalardan sonra 1930 yılında seri halde elektrikli makinelerin satışına başlandı. Piyasada tutulması, seri iş yapması bunun üzerinde firmaların çalışmasını sağladı ve giderek gelişerek yaygın bir şekilde kullanıldı.
Kelime işleme programlarının ortaya çıkması
Matbaa ve daktilo ile gelişim yaşayan basım teknikleri bilgisayar teknolojisinin gelişimi ile devrim yaşadı. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve ofislerde yaygınlaşmasıyla birlikte 1990'lı yıllarda bilgisayarlar üzerinde çalışan kelime işlemci programları kullanılmaya başlanmıştır.
Bu programlar günümüzde çok büyük miktarda veri içeren dokümanları içerisindeki resimler, grafikler, tablolar ve diğer eklentilerle birlikte tek bir dosya olarak kaydetme ve biçimlendirme özelliğine sahiptir.
Soru:
Kelime işleme programlarının daktiloya göre ne gibi avantajları olabilir?
Cevap:
Kelime işleme programlarının daktiloya karşı en büyük avantajı yazıyı kağıdın üzerine aktarmadan önce kontrol etme imkanı sağlamasıdır. Böylece daktiloda olduğu gibi yanlış yazımda kağıdın boşa gitmesini engeller.
Kelime işleme programlarının yapısı
Bilgisayarda kelimelere biçim sağlama ve yazı yazma hedefiyle kullanılan programlara kelime işleme programı adı verilir.
Bu programlar kelimeleri bir araya getirip çeşitli özellikler ekleyerek metinler oluşturmaya yarayan programlar. Bu programlara sözcük işleme programı da denir.
En çok kullanılan kelime işleme programları:
Microsoft Word
Microsoft şirketi tarafından Windows işletim sistemi altında çalışacak biçimde tasarlanmış dilden dile dolanan kelime işlem programı olan Word; dünyada oldukça geniş alanda yer bularak hemen hemen her alanda kullanılan değişilmez bir yazı yazma programıdır.
Günlük basın yayınlarında, kitap ve tez yapımı gibi kullanılabilecek Word programı çok zengin işlem ve işlevlere sahiptir.
Word ile yapılabilen işlemler
• Word programı birçok işlemi otomatik biçimde kendisi yapar. Örneğin; yazılan metin bilgilerine ait içindekiler, indeks, sayfa numaraları, dipnot bilgileri ve bunun gibi birçok işlemler hızlı ve kolayca hazırlanabilir.
• Yanlış yazılan bilgileri düzeltilebilir, yeni bilgiler eklenebilir veya silinebilir.
• Bir alan seçilebilir, seçilen alan silinebilir, kopyalanabilir ve yapıştırılarak yeni kopyaları elde edilebilir.
• Çizim yapılabilir, grafik ve tablo oluşturulabilir.
• Yazıda çeşitli yazı tipleri ve fontlar kullanılabilir.
• Çeşitli sayfa görünümleri oluşturulabilir.
• Kelimeler düzeltilebilir, eş anlamlıları bulunabilir, kelimeler toplu olarak değiştirilebilir.
• Adres mektup birleştirilebilir, zarf üzeri ve etiket yazdırılabilir
Writer, bilgisayarınızda kullanabilir ve belgelerinizi kolayca düzenleyebilirsiniz. Writer; modern, tam özellikli bir kelime işlemci ile masaüstü yayın aracından ihtiyaç duyacağınız tüm özelliklere sahiptir. Hızlı notlar alabilmek için basit; içerik, diyagram, dizin ve daha fazlasını içeren kitaplar oluşturacak kadar da güçlüdür.
Google Dokümanlar’a bir web uygulaması olmasına rağmen üst düzey kelime işlemci özellikleri sunuyor. Google Dokümanlar zaten dünyanın en büyük arama motoru şirketinin evinden gelen çok popüler ücretsiz çevrimiçi kelime işlemci hizmetidir.
13 yılı aşkın bir süredir var olan bu Google kelime işlemcisi artık 83 dilde kullanılabiliyor.
Windows 10 ve macOS’ta bir web uygulaması olarak kullanabilirsiniz, ancak Android ve iOS için Google, tam teşekküllü uygulamalar yayınlamış durumda.
Open office writer
OpenOffice Writer, OpenOffice yazılım paketinin kelime işlemcisidir. Microsoft Word veya Corel'in WordPerfect'ine benzer bir kelime işlemcidir. Mac OS X, Microsoft Windows, Linux dâhil birçok işletim sisteminde çalışır.
Kelime işleme programlarının tanıtımı
Tüm kelime işleme programlarının yapısı birbirine benzerdir. Bu dersimizde en çok kullanılan kelime işleme programı olan word ve google dokümanları öğreneceğiz.
Menü çubuğu: Menülerin ve her menünün alt sekmelerinin bulunduğu ve yazım
ile ilgili her türlü değişiklik ve ayarların yapıldığı seçeneklerin olduğu bölümdür.
Cetvel: Belgenin üst ve sol tarafında olmak üzere iki tane bulunur. Yazı ve nesnelerin hizalamalarının yapılmasını sağlar.
Durum çubuğu: Belgenin en altında yer alır, sayfa ve sözcük sayılarını gösterir.
Yazım denetim düğmesi: Yazılan yazıların dil bilgisi ve yazım kurallarına göre doğruluğunun denetlenmesini ve yanlış yazımların gösterilmesini sağlar.
Belge görünüm düğmeleri: Belgenin görümünü yazdırma, okuma ve web stili şekillerinde görünüm ayarlarının yapıldığı bölümdür.
Yeniden boyutlandırma: Belgenin yakınlaştırılıp uzaklaştırılmasını sağlar.
Google dokümanlar
Doküman adı dosyanın adını değiştirmeyi sağlar, yazı stili ve boyut bölümünden yazılara biçim verebilirsiniz. Kaydetme ve paylaşma dosyanın daha sonra açılabilmesini ve diğer insanlarla paylaşılabilmesini sağlar.
Kelime işleme programı kullanımı
Yukarıda saydığımız programlardan word programı ücretli olduğu için Google Dokümanların kullanımı giderek artmıştır. Biz de Google Dokümanları kullanmayı öğreneceğiz.
Google dokümanlara giriş ve belge oluşturma
Google dokümanda belge oluşturmak ücretsizdir. Ancak bir google hesabına sahip olmanız gerekir. Bu derste size özel olarak oluşturulan kullanıcı adı ve şifre ile google dokümanlarda doküman oluşturacağız. Öncelikle adımları dikkatle inceleyiniz. Ardından doküman oluşturma videosunu izleyiniz. Siz de bir doküman oluşturmayı deneyiniz.
Adım 1:
Öncelikle aşağıda mavi renkle yer alan Google Döküman oluşturma adresine gidiyoruz. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Giriş linki:
Adım 2:
Gelen ekranda aşağıda kırmızı ile işaretlenen Google Dokümanlar'a git butonuna basılır.
Adım 3:
Google dokümanlar ücretsizdir. Ancak google hesabı gereklidir. Google hesabınız varsa giriş yapın. Eğer yoksa aşağıdaki gibi sizler için eğitim amaçlı oluşturulan Google hesabı ile giriş yapabilirsiniz. Size aşağıda giriş adı ve şifre verilecektir.
Giriş adı: egitimdebilisimplatformu@gmail.com
Şifre: egitimdebilisim123
Adım 4:
Artık google dokümanlara giriş yaptınız. Şimdi aşağıdaki gibi gelen ekrandan hangi metni oluşturmak istiyorsanız onu seçebilirsiniz. Örneğin mektup, özgeçmiş, broşür, rapor gibi belgeler için bu seçenekleri seçebilirsiniz.
Adım 5:
Örneğin boş bir belge seçelim. Aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir. Dilediğimiz gibi metinler oluşturabiliriz. Şimdi bu adımların nasıl uygulandığını bir video ile izleyerek pekiştirelim.
Google dokümanlar giriş ve kullanımı video:
Sonuç:
Bu dersimizde kelime işleme programlarının genel amacını öğrendik. Kelime işleme programını
kullanırken içeriğin istenildiği gibi düzenlenebileceğini, saklanabileceğini ve paylaşılabileceğini öğrendik.
Bu haftanın görevi - Google dokümanlarda metin oluşturma
Bu hafta siz de yukarıdaki gibi google dokümanlarda bir metin oluşturacaksınız. Bu metin bir kitap özeti, ünlü bir kişinin hayatı, kendi hayatınız, sizin için önemli bir günde yaşadıklarınız gibi herhangi bir konuda olabilir. Metin özelliklerini, yazı tiplerini ve videoda gördüğünüz tüm özellikleri kullanmalısınız.
Programa aşağıdaki linkten direkt olarak ulaşabilirsiniz. Google hesabı olmayanlar için de kullanıcı adı ve şifresi aşağıdadır. Linke tıklayın ardından kullanıcı adı ve şifreyi girin. Ardından zaten dokümanlara ulaşacaksınız. Takıldığınız yer olursa aşağıdaki yardım videosunu izleyebilirsiniz.
Görevde olması gerekenler: En az 2 yazı tipi, en az 2 yazı boyutu, en az iki renk ve en az bir şekil eklenecektir.
Tam ekran linki: https://www.google.com.tr/intl/tr/docs/about/
Giriş adı: egitimdebilisimplatformu@gmail.com
Şifre: egitimdebilisim123
Google dokümanlar giriş yapamayanlar için yardım videosu:
Kommentare