top of page

BTY 5.1.11. İletişim Teknolojileri ve İş Birliği


Bu dersimizde günümüz teknolojilerinin bizlere sunduğu iletişim araçlarını, sosyal medyayı, sanal ortamda iletişim kurmanın olumlu yanlarını ve dikkat etmemiz gereken durumları inceleyeceğiz. Daha sonra derslerimize başladığımız ilk haftadan itibaren öğrendiklerimizi hatırlamak için test çözeceğiz. Öncelikle iletişim kavramını hatırlayarak başlayalım.




İletişim:


Duygu, düşünce ya da bilgilerin; ses, yazı ya da sembollerle paylaşılmasıdır. Araç kullanarak ya da kullanmadan yapılabilecek bir bilgi alışverişidir.


Örneğin telefonunuzla bir arkadaşınızı arayıp sesini duymanız. Bunu geçmiş haftalarda öğrenmiştik.











İletişim çeşitleri


Daha kolay ve pratik şekilde dünya ile bağlantı kurabilmek, etkin bir iletişim oluşturabilmek için sürekli olarak farklı iletişim yolları yaratılmaktadır. Ancak günümüz dünyasında bu konuda kullanılan belli başlı bazı iletişim yolları bulunuyor.



Sözlü İletişim

İlgili mesajın ses yoluyla ya da konuşma yolu üzerinden karşı kişiye aktarılması sözlü iletişim olarak bilinir. Bunlar içerisinde Televizyon, radyo ve röportaj ile sohbet sözlü iletişim şeklinde bilinmektedir.








Sözsüz İletişim


İletişim konusunda sadece sözlü yöntem bulunmaz. Mesela bir bebeğin ağlaması ya da bir hayvanın canının yanması ile çıkan sesler sözsüz iletişim şeklinde örnek verilebilir. Bu konuda jest ve mimikler kullanmak suretiyle aynı zamanda işaretleri bu iletişim yöntem içerisinde yer alan unsurlardır.








Yazılı İletişim


Şu an okuduğunuz bu yazı dahi yazılı iletişim şeklinde değerlendirilmektedir. Genelde şekiller ve harfler ile rakamlar kullanılmak suretiyle, ilgili mesaj alıcıya iletilir. Bu iletişim yönteminde karşılık beklenilmez. Bunlar içerisinde mektup, e-mail, kitap ya da broşür ve makale gibi etmenler söz konusudur.








Görsel İletişim

Yazılı ve sözlü iletişimden farklı olarak nesnelerin kullanılması yoluyla yapılan iletişim türüdür. Özellikle resim, video, tablo, heykel yoğun olarak kullanılan görsel iletişim araçlarıdır.










Diğer iletişim araçları video:











Teknoloji:


İnsanın hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü. Örneğin iletişim araçlarını incelediğimizde dumanla başlayan zor bir iletişim yöntemi sonunda yerini internete bırakmıştır. İnsan bunu hayatını kolaylaştırmak için yapmıştır demiştik. Şimdi teknolojinin bize getirdiği sosyal medyayı inceleyelim.












Soru:


Sosyal kelimesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?










Cevap:


Sosyal veya sosyallik toplumu meydana getiren, bir toplum içinde yaşayan insanların birbirleriyle olan ilişkileridir.











Soru:


Medya kelimesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?










Cevap:


Medya, iletişimi sağlayan radyo, televizyon, gazete ve dergiler gibi basın yayın araçlarının tümünü kapsayan ortak isimdir.











Soru:


Sosyal ve medya kelimelerini öğrendik. O halde sosyal medya nedir?









Sosyal medya


Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya birçok kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı erişim kolaylaşmakta, kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir.


Günümüz insanının sıkça dillendirdiği sosyal medyayı en kısa şekilde tanımlamak gerekirse akla gelen ilk kavram ‘paylaşmak’ olacaktır.











Eski medya araçları ve sosyal medya


Teknoloji ile yaşamımızda büyük bir yer edinen sosyal medya, diğer geleneksel medyaların yerini çoktan almaya başladı. Sosyal medya, geleneksel medya platformlarıyla kıyaslandığında sahip olduğu avantajlar sebebiyle diğer platformlardan daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.


İnsanların önem verdiği sosyal medya aslında firmaların da bir reklam aracı haline geldi. Bu nedenle firmalar tarafından tercih edilen sosyal medya çok fazla kullanılmakta ve her geçen yıl sosyal medyaya ayrılan bütçe daha da artış göstermektedir. Günümüzde birçok marka sosyal ağları aktif olarak kullanıyor, sosyal ağlar sayesinde hedef kitleye ve potansiyel müşterilere doğrudan iletişim kurabiliyor.










Sosyal medyanın bilinçli kullanımı


Çoğumuz dünyada olup bitenleri televizyondan ziyade internetten ve özellikle sosyal medyadan takip ediyoruz. Zamanımızın çoğunu internet ve sosyal medyada geçiriyoruz. Sosyal medyada paylaşıyoruz, beğeniyoruz, paylaşılanlara yorum yapıyoruz.


Kurallarına uymak şartıyla elbette bu ortamlarda bulunmak hakkımızdır. Bu bizim en doğal haklarımızdan biri elbette. Fakat dijital dünyadaki bu haklarımız bizlere önemli sorumluluklar da yüklüyor.










Sosyal medyada dikkat edilmesi gereken kurallar



Kişisel bilgilerinizi herkesle paylaşmayınız.


Telefon numaranız.

Ev, okul ve iş adresiniz.

Doğum gününüz, yaşınız.

TC kimlik numaranız.

E-mail adresiniz.









Paylaştığınız şeyleri istemediğiniz kişilere kapatınız.


Gönderilerinizi.

Ailenizle ilgili bilgilerinizi.

Bulunduğunuz yeri.

Size ait fotoğraf ve videolarınızı.









Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddediniz. Çünkü;


Tanımıyorsunuz.

Niyetini bilmiyorsunuz

Zarar görebilirsiniz.










Güçlü şifreler oluşturunuz ve şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Çünkü;


Sizin adınıza arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirler, zor durumda kalırsınız.

Profilinizde sizin istemediğiniz şeyleri paylaşabilirler.

Profil resim ve ayarlarınızı değiştirebilirler.

Profilinizi kullanan arkadaşınız olur, sorumlu ise siz olursunuz.









Örnek olay:


Amerika'da evli bir çift Facebook isimli bir sosyal medya profilinde akşam saat 8'de düğüne gideceğini paylaştı. Profili herkes tarafından görülen çift gizlilik ayarlarını yapmadığı için adresini kötü niyetli kişilerle de paylaşmış oldu. Akşam saat 8 de evde kimse olmadığını bilen kötü niyetli kişiler, çiftin evini soydu. Sizce burada çiftin hatası ne olabilir?












Sosyal medya dikkat edilmesi gereken kurallar video:














Geçmiş haftaların tekrar testi:


Derslerimize başladığımız ilk haftadan itibaren öğrendiklerimizi hatırlamak için test çözeceğiz. Teste aşağıdan ulaşabilirsiniz.













Sonuç:


Bu dersimizde günümüz teknolojilerinin bizlere sunduğu iletişim araçlarını, sosyal medyayı, sanal ortamda iletişim kurmanın olumlu yanlarını ve dikkat etmemiz gereken durumları inceledik. Daha sonra derslerimize başladığımız ilk haftadan itibaren öğrendiklerimizi hatırlamak için test çözdük.











Günün oyunu 1:










Günün oyunu 2:



bottom of page