LocationSensor” bileşeni ile cihazmızın GPS (Konum) sensörünü açarak bize enlem, boylam ve yükseklik bilgisini vermesini sağlayabiliyoruz.
Adım 1:
İlk olarak sisteme giriş yapıyoruz.
Adım 2:
Daha sonra projemize isim veriyoruz.
Adım 3:
Karşımıza kodlayacağımız ekran geliyor. Telefonların formatlarını değiştirerek ekranda nasıl göründüğünü görebilirsiniz.
Adım 4:
Bunun için öncelikle ekranımıza “LocationSensor” bileşeni yanında bu bileşeni aktif ve pasif yapacak 2 buton bileşeni ile bilgilerin gösterileceği 3 adet “TextBox” bileşeni ve bunların açıklamalarının yeralacağı 3 “Label” bileşeni ve “LocationSensor” bileşeninin durumunu ve kullandığı sensörü gösterir iki “Label” bileşeni daha ekliyoruz. Ve bu bileşenlerin yerleşimini düzenlemek için “Layout” bölümünden “HorizontalArrangement” ve “VerticalArrangement” bileşnlerini de ekliyoruz. Dizay ekranı aşağıda göründüğü gibi yerleştiriyoruz.
Adım 5:
Ekranımıza 1 adet “Player”, 1 adet “SoundRecorder” ve bize yapılan işi görsel olarak göstermesi için “Notifier” bileşeni ekliyoruz ve blok ekranına geçiyoruz.
Adım 5:
Blok bölümüne geçiyoruz ve “Button1” ile “LocationSensor1” bileşenimizi aktif hale getiriyoruz ve bu butonun “Enable” (Kullanılabilirlik) özelliğini “False” yaparak tekrar basılması sonucunda oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçiyoruz ve programın başında “Screen1” bileşnin ilk gösteriminde çalışan bloğun içinde “False” yaptığımız “When..Screen1..İnitialize” “Button2” nin “Enable” (Kullanılabilirlik) özelliğini “True” yaparak kullanıcının istediği zaman “LocationSensor1” bileşenimizi pasif hale getirebileceği bloğu çalıştırabilmesini sağlıyoruz.
“When..LocationSensor1..LocationChanged” bloğu altında; enlem boylam ve yükseklik için ayarladığımız “TextBox” bileşnlerinin “Text” özelliklerine, yine “When..LocationSensor1..LocationChanged” içinde bulunan ve bize bu olayın döndürdüğü değerlerini kilitliyoruz.
“When..LocationSensor1..StatusChanged” olayı ise bize hem iletişim kurduğu sensörü “provider” değişkeni ile verir hemde anlık olarak sensör durumunu “status” değişkeni ile döndürür. bu değişkenleri resimde görüldüğü üzere “Label5” ve “Label6” bileşenlerinin “Text” özelliklerine kilitliyoruz.
Programı çalıştırıyoruz. Konumdaki değişmeleri görebilmeniz için açıkhavada olmanız GPS sinyali almanız gerekiyor ve mümkünse 500 metreye yakın bir mesafe görünebiliyor, tabi ki bu kullandığınız cihazın GPS sensörüne bağlı.
Adım 6:
Projemiz tamamlandı. Tamamlanan projeyi denemek için programın bize sunduğu QR kodu ile denememizi sağlayan basit bir yöntem var. Öncelikle üstteki sekmelerden Build sekmesine geldiğimizde site uygulamamızı derleyip bize bir QR kod veriyor.
Adım 7:
QR kodu okutturmak için öncelikle, https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.mit.appinventor.aicompanion3 adresinden MIT AI2 Companion isimli uygulamayı indirmemiz gerekiyor. Bu kodu telefona indirdiğimiz uygulamamıza okuttuğumuzda yaptığımız uygulamayı indirip telefona kuruyor ve işlem tamamlanıyor.
Adım 8:
Bu kodu telefona indirdiğimiz uygulamamıza okuttuğumuzda yaptığımız uygulamayı indirip telefona kuruyor ve işlem tamamlanıyor. İndirme işleminde farklı kaynaktan dosya indirimine izin vermeniz gerekiyor. Uygulama telefonunuza indiğinde App Inventor simgesiyle görünür. Tıkladığınızda açılır.
Burada dikkat edilecek noktaya gelirsek cihazının GPS özelliğini açmanız gerekir. Eğer güncellemeyi daha sık aralıklarla almak isterseniz. “LocationSensor1” bileşeninin “set..LocationSensor1..Timeinterval” bloğunundaki özelliğine milisaniye (Örn:1 saniye için 1000 değeri girilecek) olarak değer atayabilirsiniz. Örneğin bu bloğu “Button1” in “Click” olayı içine yerleştirin.
Comentários