top of page

App Inventor - Bloklar ( BLOCKS ) Alanı - Blok Kavramı ve Görünümü


BLOCK KAVRAMI VE GÖRÜNÜMÜ


App Inventor 2” de bir önceki bölümde anlatılan dizayn ekranında, “Viewer Alanı” na yerleştirilmiş olan tüm nesnelerle ilgi tüm programatik özellikler bu alanda yani “Blocks” alanında görüntülenen bileşenin üzerine tıkladığımızda sağ tarafta beliren bir liste içinde görüntülenir. Kontrol edebildiğimiz veya programlamaya katabildiğimiz bileşen özellikleri bileşenlere göre değişir ama temelde aşağıdaki başlıklar altındadır.


Olaylar (Events): İlgili bileşen ile ilgili bir durumun meydana gelmesidir. Bu durumlar işletim sistemi aracılığı ile programa iletilir. Bir butona basmak için cihazın dokunmatik ekranına dokunduğunuzda ve çektiğinizde oluşan “OnClick” durumu gibi izlenebilen ve kullanıcı veya programın akışı sırasında meydana gelen olaylardır. Bir Screen ekranının “Close” metodu ile kapatılması. Olaylar içine metodları “Methods” alacak şekilde yapılmıştır. Aşağıdaki resimde şekli görünmektedir. Renklerine dikkat, tüm Olayla ilgili bloklar aynı renktedir.



  • Metodlar (Methods): Bu özellik ilgili bileşen ile ilgili hazırlanmış metodları içerir. Yani bileşenin herhangi bir işini yapması gibi yukarıda resimde bize hazırlanan iki farklı metod görünüyor. Üstteki TextBox bileşeninin “Text” özelliğine sonuna getirilecek bileşeni atamak için hazır beklemektedir. Bu methos bir olay ile tetiklenirse TextBox bileşeninin “Text” özelliğine istenilen değeri yazacaktır. Alttaki metod örneği ise yine Camera bileşeninin “TakePicture” işlemini yapmasını yani fotograf çekmesi işlemini yaptıracatır. Methodlar genelde Mor renklidir. Fakat AppInventor un bizim için hazırladığı ve bileşenlerin özelliklerine değer atamaya yarayan “set” blokları da bir metod dur. Şekli aynıdır renkleri farklıdır.


  • Bileşen Özellikleri (Properties): Bir önceki bölümde dizayn ekranının sağında olan ve “Components” alanındaki bileşenlere tıklayınca görüntülen “Properties” alanı içinde olan özelliklerdir bunlar. Bazı bileşen özellikleri sadece bloklarda görüntülenebilir dizayn ekranında görüntülenmez. Butonun üzerindeki etiket yani yazı, arka plan rengi, boyutlar gibi. Bu özellikler koyu yeşil “set” blokları ile değiştirilebilir veya açık yeşil özelik değerleri ile başka bir değişkene aktarılır. örnek resimlerde Buton bileşeninin ilgili blokları görünmektedir.

bottom of page