top of page

Windows 10’un En Bilinen 8 Hatası



Geçtiğimiz Temmuz ayının son günleri kullanıma sunulan ve önceden kullanıcılar tarafından rezerve edilen Windows 10, ilk indirime sunulduğu tarihten beri sorunlar yaşatıyor. Bir çok programla, driverla ve yazılımla sorun sorun olan Windows 10 halen devam eden günceleme dönemi içerisinde. Microsoft, Windows 10’dan başka işletim sistemi çıkarmayacağı ve sadece piyasadaki varlığını Windows 10’u günceleyerek devam edeceğini açıkladıktan sonra, bu işletim sistemini geliştirmek adına yürütülen çalışmalar hız kazandı. Windows 10’u yükleyen kullanıcı sayısı arttı, ancak Windows 10’un hala mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. İşte Windows 10’un muhtemelen sinirlerinizi en çok bozan 8 hatası ve çözümleri!..



1- DVD Oynatma Hatası:


Bu hata, windows 10 kullanıcıları DVD taksa bile İşletim Sisteminin DVD’yi görmemesinden kaynaklanıyordu. Bilgisayarın en temel özelliklerinden birisi olan disk okuma özelliğinden mahrum kalan kullanıcılar doğal olarak çılgına dönüyordu.


Çözüm:

Sorunun nedeni Windows 10’un DVD onatabilmek için gerekli olan güncelemeyi sonradan elde etmiş olması. Normalde ücretli olan bu günceleme, eğer Windows 7 veya Windows 8’in herhangi bir sürümünden Windows 10’a geçiş yaptıysanız ücretsiz bir şekilde Microsoft Store’da indirmenizi bekliyor.



2- Yazıcı Sorunu:

Yazıcı sorunu çoğu bilgisayarda yaşandığı gibi Windows 10 kullanan bilgisayarda da yaşanıyor. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız, sorunun kaynağı muhtemelen yazıcının gerekli olan Windows 10 driverına sahip olmamasıdır.


Çözüm:

Denetim Masasına girin ve buradan yazıcının kaldırılmasını sağlayın. Markasına ve modeline göre yazıcınızın sitesine girip driverını indirin.



3- Düşük Hafıza Sorunu:


Windows 10 kullanıcılarının yaşadığı sorunlardan biriside hafıza alanlarının boş olmasına rağmen İşletim Sisteminin düşük hafıza alanı uyarısında bulunması.


Çözüm:

Bu sorunun kaynağı Windows 10 dosyalarının yüklenmiş olduğu dosyaların dışına çıkmak istememesinden kaynaklanıyor. Yani tek bir alanda toplanmaları. Sorunu düzeltmek için “Denetim Masası  Performans  Windows’un görünümünü ve performansını düzenle” kısmına giriniz, ardından bu kısımda bulunan “tüm sürücüler için otomatik olarak disk belleği dosyası boyutunu yönetmek” ( Automatically manege paging file size for all drivers ) seçeneğini kapatın, Windows 10’un yüklü olduğu diski seçin ( Muhtemelen C: ) ve ” özel Boyut ” seçeneğini seçin. bu noktadan sonra en büyük ve en küçük dosya boyutunu kendiniz ayarlayabilirsiniz.



4- Kısayolların / Dosyaların Yanlış Uygulamayı Açması:


Bu hatanın yaşanmasının nedeni Windows’un önceki sürümünde dosyaların açılması için farklı bir uygulama atanmış olmasıdır. İşletim Sistemi yenilenince atanmış olan uygulamayı unutur ve bulunduğu herhangi bir uygulamayı açar.


Çözüm:

Windows 10’da uygulamanızı yükledikten sonra açmak istediğiniz dosyayı sağ tıklayıp “Birlikte aç ” seçeneğinden uygulamanızı seçin.



5- Microsoft Edge'in Favorilerini Silmesi:

Kullanılan internet tarayıcınızı Edge olarak ayarladıktan sonra favorilerin silinmesi olası bir sorundur.

Çözüm:


Microsoft Edge favorileri kendi bünyesine aktarılabilir. Önceki kullandığınız tarayıcınızda bulunan favorileri geri kazanmak için menüden ” favorileri aktar ” kısmına tıklayın ve önceden kullandığınız tarayıcıyı seçin.



6- Windows 10'un Eskiye Göre Yavaş Açılma Sorunu:


Windows 10 yüklemenizin üzerinden birkaç ay geçmesinin ardından yavaşlamış gibi gelebilir. Çünkü ilk yüklediğiniz an İşletim Sistemi anında açılır. neyse ki bu sorun kullanıcıdan kaynaklanıyor.


Çözüm:

Windows 10’un geç açılmasının nedeni başlarken karşınıza çıkan uygulamalardır. Zaman içerisinde yüklediğiniz ve bilgisayarınızı doldurmaya başlayan bu uygulamalar Windowsun bilgisayarı hızlı başlatmasını engelleyecektir. Uygulamaların içerisinde kullandıklarınızı ” Windows ile otomatik şekilde açılsın ” şeklinde ayarlayın. Bunun için Görev yöneticinize başvurabilirsiniz ve “Başlangıç ” kısmından istemediğiniz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.



7- Windows 10'un Hatalı Günceleme Yükleme Sorunu:

Bu sorun Microsoft’un, Windows 10 yazılımını yaparken sisteme kattığı en kullanışsız özellik ortaya çıkmıştır. Bilgisayarınıza da yüklenen hatalı güncelemelerden kurtulmak adına bir virüs programına ihtiyacınız olacaktır.


Çözüm:

Güvenilir bir virüs programı yükleyin ve Windows bir günceleme yapmadan önce bilgisayarınızı eski haline döndürebilmek için geri yükleme noktası oluştursun. Günceleme sorunluysa, bu sayede bilgisayarınızı geri döndürebilirsiniz.



8- Bilgisayarınızın Sürekli Şifre İstemesi:

Bilgisayarınızın başına da 2 dakika kalkmanız halinde geri dönüşte şifre yazmaktan bıktıysanız bu güvenlik önlemini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.


Çözüm:

”  ( Windows başlat simgesine ) + R ” ( Çalıştır Uygulamasını açın ) tuşlarına aynı anda basınız. Ardından ” netplwiz ” yazıp aratın, karşınıza çıkan oturumlardan size ait olanı seçin ve ” Kullanıcılarla Giriş Yaptıkları Sırada Parolayı Yazmalılar ” tarzındaki yazı olan kısmı kapatın. Sistem bu işlemden sonra 2 kere şifrenizi soracak ve ardından değişiklikleriniz kaydedilecek.

bottom of page