top of page

Sunucu (bilişim) nedir?

Sürekli ulaşılabilir olmaları için kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanan, geniş güvenlik, jeneratör ve soğutma önlemleriyle veri merkezlerinde korunan, 7/24 internet bağlantısı olan, gelişmiş ve dayanıklı bilgisayarlara sunucu denir.

Farklı türleri olsa da en tanınmış sunucular, web sitelerinin içeriğini depolayan ve internet kullanıcılarına bu içeriği “sunarak” sitelerin yayımlanmasını sağlayan web sunucularıdır.

Bir web sitesinin görüntülenebilmesi için bir web sunucusunda depolanması gerekir. Web sunucuları internetin kalbidir!

Sunucular aslında; yazılımların, programların kurulduğu ve çalıştırıldığı, birden fazla kullanıcının veri paylaşmasına izin veren dijital sistemlerdir.

Normal bir bilgisayardan çok daha güçlü olan sunucular, birden fazla görevi aynı anda ve daha hızlı yönetecek şekilde yapılandırılır.

Sunucular Nasıl Çalışır?

Bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, sunucular daha fazla belleğe, birden çok ağ bağlantısına, birden fazla sabit sürücüye ve CPU’ya sahiptir. Bu nedenle çok kısa sürede bir web sayfasını oluşturan kodları aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişinin görüntülemesini sağlayabilirler.

Bir web sunucusunun ağının dışındaki kullanıcılar tarafından erişilebilmesi için bir IP adresine ihtiyacı vardır.

Her bir web sitesinin de alan adı / domain denen site adresine karşılık gelen 0 ile 255 arasında dört sayının birleşiminden oluşan IP adresi vardır: 255.21.122.123 gibi.

İnternet kullanıcılarını ve web sitelerini IP adresleri sayesinde birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) sistemi; bir tarayıcının adres çubuğuna yazılan site adresini ilgili IP adresine dönüştürür. Böylece; DNS ve IP sistemi; bir kullanıcının bir bağlantıyı tıklamasıyla istenen içeriği; depolandığı sunucudan kullanıcının bilgisayarına iletir. Yani metin, görsel, video gibi web sitesine ait görüntülenmek istenen içerik sunucu yani server tarafından, ziyaretçiye sunulmuş, servis edilmiş olur.

Bu işlem için; Nginx ve Apache gibi yazılımların; istekleri analiz edip ziyaretçinin tarayıcısında ilgili belgeleri görüntüleyecek sunucularda yüklü olması gerekir.

Sunucular Ne İşe Yarar?

Sunucular veri toplama, iletme, web sitelerini ve online oyunlar gibi uygulamaları barındırma, bir ağdaki birden çok bilgisayarın veri paylaşmasını sağlama gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir. Video ve radyo yayını yapmaktan, telefon santrali ve Voip gibi ses transferi işlemlerine, sanal özel ağlar (VPN) kurmanızı sağlamaktan yedeklemeye kadar çeşitli amaçlara hizmet eden çok sayıda sunucu türünden bazılarını sıralayalım:

  • Veritabanı sunucusu (Database Server) Ağda veritabanı depolama ve alma işlemlerine ayrılmış olan, veritabanı yönetim sistemini ve veritabanlarını tutan sunucu türdür. İstemci cihazların istekleri üzerine, seçilen kayıtları aramak için veritabanında arama yapar ve sonuçları geri gönderir.

  • Dosya Sunucusu (File Server) Dosya sunucusu, diğer bilgisayarların kullanımına sunulan dosyaları içeren bir sunucu türüdür. Dosya sunucuları, ağdaki diğer istemciler tarafından kullanılabilir hale getirilen belge, resim, video ve diğer veri dosyalarını depolar ve yönetir.

  • DNS Sunucusu (DNS Server) Dominleri ve bunlara karşılık gelen genel IP adreslerini barındıran bir cihazdır. Adres çubuğuna yazdığınız alan adını IP adresine dönüştürmekten sorumludur.

  • Web Sunucusu (Web Server) Web sunucusu, web sitelerine ait dosyaları barındırmaktan ve bir web tarayıcısı üzerinden sunmaktan sorumludur.

  • Uygulama Sunucusu Uygulamaları çalıştırmak için özel olarak tasarlanmış sunuculardır. Web uygulamalarını çalıştırma, sanal makineleri yöneten bir hipervizöre ev sahipliği yapma, başka bir sunucudan gönderilen verileri işleme, yazılım güncellemelerini dağıtma ve izleme gibi amaçlar için kullanılır.

  • E-posta Sunucusu (Mail Server) Mail sunucusu, e-postaları kurumsal ağlar ve internet üzerinden taşır ve depolar.

  • Online Oyun Sunucusu (Game Server) Oyun sunucuları dünya çapında yüzlerce oyuncunun oyun verilerine erişmesi için kullanılan harici bir sunucudur. Xbox Live ve Playstation, oyun sunucuları kullanmaktadır.

  • Proxy Sunucu (Proxy Server) Proxy sunucusu, bir istemci (web tarayıcısı veya bir uygulama) ile harici bir sunucu arasında; performans artırmak, bağlantıları paylaşmak, istekleri filtrelemek gibi işlemler için aracı görevi görür.

  • VPN Sunucusu (VPN Server) VPN hizmetlerini barındırmak ve sunmak için yapılandırılmış fiziksel veya sanal bir sunucudur. VPN istemcilerinin güvenli bir özel ağa bağlanmasına izin veren bir VPN donanımını ve VPN yazılımını içerir.

Comments


bottom of page