top of page

RUFUS NEDİR?

Rufus, USB bellekleri biçimlendirmek veya önyüklenebilir USB bellekler oluşturmak için kullanılan küçük boyutlu (yaklaşık 1MB civarı) ve çok kullanışlı bir programdır. Ayrıca tamamen ücretsizdir.

Önyüklenebilir kavramını biraz açıklamak istiyorum.


Bilgisayarlara USB bellekten format atmak için önyüklenebilir USB bellekler oluşturulur. Sonra oluşturulan bu USB bellek bilgisayara takılır ve bilgisayar yeniden başlatılır. Bilgisayar açılmadan BIOS ayarlarına girilir.





Normalde bilgisayarlar varsayılan olarak kendi hard disklerinden başlarlar. BIOS ayarlarında değişiklik yaparak bilgisayarın hard diskten değilde taktığımız USB bellekten başlatılmasını sağlarız.

Böylece bilgisayar yapmış olduğumuz önyüklenebilir USB bellekten başlatılır. Bu aşamadan sonra sanki format CD’si takıp formatlama işlemine başlamış gibi oluruz.


İşte bu tarz USB bellekleri Rufus programı ile çok hızlı bir şekilde yapabiliyoruz.

Rufus, aynı işlemleri yapabileceğimiz alternatif programlara (UNetbootin, Universal USB Installer, Windows 7 USB download tool) göre oldukça hızlıdır.


Rufus programını en çok hangi durumlarda kullanıyoruz?

  • ISO dosyalarından önyüklenebilir format USB bellekleri oluşturuken

  • İşletim sistemi kurulu olmayan bir bilgisayarı kullanmak istediğimizde

  • DOS üzerinden BIOS yüklemeleri yaparken

Rufus programının çalıştırdığı ISO dosyaları şunlardır:

Arch Linux , Archbang , BartPE/pebuilder , CentOS , Damn Small Linux , Debian , Fedora , FreeDOS , FreeNAS , Gentoo , GParted , gNewSense , Hiren’s Boot CD , LiveXP , Knoppix , KolibriOS , Kubuntu , Linux Mint , NT Password Registry Editor , Parted Magic , Partition Wizard , Raspbian , ReactOS , Red Hat , rEFInd , Slackware , Super Grub2 Disk , Tails , Trinity Rescue Kit , Ubuntu , Ultimate Boot CD , Windows XP (SP2+) , Windows Vista, Windows Server 2008 , Windows 7 , Windows 8 , Windows 8.1 , Windows Server 2012 , Windows 10 , Windows Server 2016

Rufus nedir açıkladığımıza göre artık Rufus kullanımı konusuna geçebiliriz.

bottom of page