top of page

Microsoft Office Excel - Excel tablosunu biçimlendirme

Excel, tabloları hızla biçimlendirmek için kullanabileceğiniz, önceden tanımlanmış sayısız tablo stili sağlar. Önceden tanımlanmış tablo stilleri gereksinimlerinizi karşılamazsa, özel bir tablo stili oluşturabilir ve uygulayabilirsiniz. Yalnızca özel tablo stillerini silebilseniz de, önceden tanımlanmış herhangi bir tablo stilini kaldırıp artık tabloya uygulanmamasını sağlayabilirsiniz.




Tablo öğeleri için Üst Bilgi ve Toplam Satırları, İlk ve Son Sütunlar, Şeritli Satırlar ve Sütunlar'ın yanı sıra Otomatik Filtreleme gibi Hızlı Stillere ilişkin seçenekler arasından seçim yaparak tablo biçimlendirmesini daha da fazla ayarlayabilirsiniz.

Not: Bu makaledeki ekran görüntüleri Excel 2016’dan alınmıştır. Farklı bir sürüm kullanıyorsanız, görünümünüz biraz farklı olabilir ama aksi belirtilmedikçe işlevsellik aynı kalır.


Tablo stili seçme

Tablo olarak biçimlendirilmemiş bir veri aralığınız varsa, siz bir tablo stili seçtiğinizde Excel bu aralığı otomatik olarak tabloya dönüştürür. Ayrıca, farklı bir biçim seçerek var olan tablonun biçimini değiştirebilirsiniz.

  • Tablonun veya tablo olarak biçimlendirmek istediÄŸiniz hücre aralığının içinde herhangi bir hücreyi seçin.

  • GiriÅŸ sekmesinde Tablo Olarak Biçimlendir'e tıklayın.




  • Kullanmak istediÄŸiniz tablo stiline tıklayın.

Notlar:

  • Otomatik Önizleme - Excel veri aralığınızı veya tablonuzu, seçtiÄŸiniz herhangi bir stilin önizlemesiyle otomatik olarak biçimlendirir, ancak bu stilin uygulanması için onaylamak üzere Enter tuÅŸuna basmalı veya fareyle tıklamalısınız. Fareyle veya klavyenizdeki ok tuÅŸlarıyla tablo biçimlerini kaydırabilirsiniz.


Özel tablo stilini oluşturma veya silme

Önemli:

  • Özel tablo stilleri oluÅŸturulduktan sonra, Tablo Stilleri galerisinin Özel bölümünün altından kullanılabilir.

  • Özel tablo stilleri yalnızca geçerli çalışma kitabında depolanır; diÄŸer çalışma kitaplarında kullanılamaz.

Özel tablo stili oluşturma

  1. Özel stili oluştururken kullanmak istediğiniz tabloda herhangi bir hücreyi seçin.

  2. Giriş sekmesinde Tablo Olarak Biçimlendir'e tıklayın veya Tablo Araçları > Tasarım sekmesinden (Mac'te Tablo sekmesi) Tablo Stilleri galerisini genişletin.

  3. Yeni Tablo Stili iletişim kutusunu başlatan Yeni Tablo Stili öğesine tıklayın.




  • Ad kutusuna yeni tablo stili için bir ad yazın.

  • Tablo Öğesi kutusunda, aÅŸağıdakilerden birini yapın:

    • Öğe biçimlendirmek için, öğeye tıklayın, sonra Biçimlendir'e tıklayın ve Yazı Tipi, Kenarlık veya Dolgu sekmelerinde istediÄŸiniz biçimlendirme seçeneklerini belirtin.

    • Öğeden var olan biçimlendirmeyi kaldırmak için, öğeye tıklayın ve sonra da Temizle'ye tıklayın.


  • Önizleme'nin altında, yaptığınız biçimlendirme deÄŸiÅŸikliklerinin tabloyu nasıl etkilediÄŸini görebilirsiniz.

  • Geçerli çalışma kitabının varsayılan tablo stili olarak yeni bir tablo stili kullanmak isterseniz, Bu belge için varsayılan tablo stili olarak ata onay kutusunu seçin.

Özel tablo stilini silme

  1. İçinden özel tablo stilini silmek istediğiniz tablonun herhangi bir hücresini seçin.

  2. Giriş sekmesinde Tablo Olarak Biçimlendir'e tıklayın veya Tablo Araçları > Tasarım sekmesinden (Mac'te Tablo sekmesi) Tablo Stilleri galerisini genişletin.

  3. Özel'in altında, silmek istediğiniz tablo stiline sağ tıklayın ve sonra kısayol menüsünde Sil'e tıklayın. Not: Geçerli çalışma kitabında bu tablo stilini kullanan tüm tablolar, varsayılan tablo biçiminde görüntülenir.


Tablo stilini kaldırma


  1. İçinden geçerli tablo stilini kaldırmak istediğiniz tablonun herhangi bir hücresini seçin.

  2. Giriş sekmesinde Tablo Olarak Biçimlendir'e tıklayın veya Tablo Araçları > Tasarım sekmesinden (Mac'te Tablo sekmesi) Tablo Stilleri galerisini genişletin.

  3. Temizle'ye tıklayın. Tablo, varsayılan tablo biçiminde görüntülenir.

Not: Tablo stilini kaldırmak tabloyu kaldırmaz. Bir tablodaki verilerinizle çalışmak istemiyorsanız, tabloyu normal aralığa dönüştürebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Excel tablosunu bir veri aralığına dönüştürme konusuna bakın.

Tablo öğelerini biçimlendirmek için tablo stili seçeneklerini belirtme

Açılabilecek ve kapatılabilecek çeşitli tablo stili seçenekleri vardır. Bu seçeneklerden herhangi birini uygulamak için:

  1. Tablodaki bir herhangi bir hücreyi seçin.

  2. Tablo Araçları > Tasarım'a veya Mac'te Tablo sekmesine gidin ve Tablo Stili Seçenekleri grubunda aşağıdakilerden istediklerinizi işaretleyin veya işaretlerini kaldırın:




  • Ãœst Bilgi Satırı - Tablonun ilk satırında biçimlendirme uygulayın veya biçimlendirmeyi kaldırın.

  • Toplam Satırı - Açılan seçim listesinden TOPLA, ORTALAMA; BAÄž_DEÄž_SAY, MÄ°N/MAK gibi ALTTOPLAM iÅŸlevlerini tablonuza hızla ekleyin. ALTTOPLAM iÅŸlevleri, gizli satırları hesaplamalara eklemenize veya yok saymanıza olanak tanır.

  • Ä°lk Sütun - Tablonun ilk sütununda biçimlendirme uygulayın veya biçimlendirmeyi kaldırın.

  • Son Sütun - Tablonun son sütununda biçimlendirme uygulayın veya biçimlendirmeyi kaldırın.

  • Åžeritli Satırlar - Okumayı kolaylaÅŸtırmak için tek ve çift numaralı satırları birbirinden farklı gölgelendirmeye görüntüleyin.

  • Åžeritli Sütunlar - Okumayı kolaylaÅŸtırmak için tek ve çift numaralı sütunları birbirinden farklı gölgelendirmeye görüntüleyin.

  • Filtre Düğmesi - Otomatik Filtre Uygula seçeneÄŸini açın ve kapatın.

bottom of page