top of page

mBot - Kurulum ve bağlantı türleri (Bluetooth - Wireless Seri Modül - USB bağlantısı )




mBot kurulumu ve bağlantıları



mBot’u bilgisayar ortamında programlamak için gereken program mBlock‘tur. mBlock, diğer Makeblock ürünleri ile kullanılabileceği gibi, mBot’un kullanımı ve programlanması için gereklidir. Scratch tabanlı bir grafiksel blok programlama arayüzü sayesinde bilgisayarınızda oyunlar, animasyonlar, resimler, müzik vb. oluşturabileceğiniz gibi robotlarınızı da kolayca programlamanızı sağlar. Programı bilgisayarınıza indirip yükledikten sonra mBot’umuza bağlantı yapmamız gerekiyor.







mBot Bluetooth – Bilgisayar Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Kullandığınız mBot Bluetooth bağlantısına sahip ise, mBot’umuzun gücünü açtıktan sonra bilgisayarımızda mBlock programını çalıştırıyoruz. Bağlan -> Bluetooth -> Keşfet adımlarını takip ederek bilgisayarımızın Bluetooth taraması yapmasını sağlıyoruz.






Tarama bittikten sonra çevredeki Bluetooth cihazlar aşağıdaki gibi listelenecektir. Makeblock yazan seçeneği tıklıyoruz.







Bağlantı sağlandığında karşımıza bu şekilde bir bilgilendirme mesajı çıkacaktır:









mBot 2.4GHz Seri Modül – Bilgisayar Bağlantısı Nasıl Yapılır?



Kullandığınız mBot 2.4Ghz Seri Modül bağlantısına sahip ise, mBlock programı ile bağlantı yapmadan önce, mBot’umuz üzerindeki 2.4GHz modülün USB çubuk ile eşleşmesini yapmamız gerekiyor. Bunun için modül üzerindeki butona basarak mBot’umuzu çalıştırıyor ve USB çubuğu bilgisayarımıza takıyoruz. mBot üzerindeki 2.4GHz modülün ışığının sürekli yanar durumda olması, bağlantının sorunsuzca gerçekleştiğini göstermektedir.





2.4 G serial wifi adaptörü kullanabilmek için ilk önce serial wifi adaptörü mbot cihazınızdan çıkartıp usb ile bilgisayara takın ve mbotunuzu çalıştırın daha sonra mblock proğramını açın ve board menusunden mbot seçip connect menusunden serial porttan mbotunuzun olduğu portu seçin ve yine connect menusunden upgrade firmware seçeniğini tıklayın ve mbotunuz güncellenecektir. Daha sonra usb kablosunu çıkartıp 2.4G wifi adaptörü bilgisayarınıza ve mbotunuzun 2.4G wifi adaptörünü takıp mblock proğramınızdan connect menusunden 2.4G Seial den connect yapıp mbotunuza yazacağınız kodları çalıştırtabilirsiniz.








mBot USB Kablo – Bilgisayar Bağlantısı Nasıl Yapılır?


Kutu içinden çıkan bağlantı kablosunu; bilgisayarınızın USB Portuna ve mBot’ umuzun resimdeki girişine bağlayınız.





mBlock programında Kartlar menüsünden mBot (mCore) seçeneğini seçiyoruz.


mBlock programında Bağlan menüsünden Seri Port / COM3 (Bağladığınız USB Portuna göre değişebilir ama COM1 değil diğerini seçiyoruz.) seçeneğini seçiyoruz.






Artık mBot robotumuz ile mBlock yazılımımız birbirini tanıyıp bağlandı.

bottom of page