top of page

İnternette %1 kuralı

%1 kuralı, İnternet kültüründe bir internet topluluğuna katılımla ilgili temel bir kuraldır ve bir internet sitesinin kullanıcılarının sadece %1'inin içerik eklediğini, katılımcıların %99'unun ise sadece gizlendiğini belirtir. Varyantlar, 1–9–90 kuralını (bazen 90–9–1 prensibi veya 89:10:1 oranı) içerir.


%1 kuralı, İnternet'te içerik oluşturan kişi sayısının bu içeriği görüntüleyen kişilerin yaklaşık %99'unu temsil ettiğini belirtir. Örneğin, bir foruma mesaj gönderen her kişi için genellikle yaklaşık 99 kişi bu forumu görüntüler, ancak paylaşmaz. Bu terim, yazar ve blogger Ben McConnell ve Jackie Huba tarafından oluşturulmuştu.



Forumlarda genel olarak yapılan 2005 tarihli bir araştırma, kullanıcıların %87'sinin forumda hiçbir içerik yayınlanmadığını, %13'ünün en az bir kez yayınlandığını,%5'inin 50 veya daha fazla kez yayınlandığını ve sadece %1'inin 500 veya daha fazla kez yayınladığını tespit etti.


"Dört Dijital Sağlık Sosyal Ağında %1 Kuralı: Bir Gözlemsel Çalışma" başlıklı 2014 tarihli hakemli bir makale, sağlık odaklı çevrim içi forumlarda %1 kuralını ampirik olarak inceledi. Çalışma, %1 kuralının dört destek grubu arasında tutarlı olduğu ve bir avuç "Süper Kullanıcı"nın içeriğin büyük çoğunluğunu oluşturduğu sonucuna vardı.

bottom of page