top of page

Fatih Faz 3 Akıllı Tahta İncelemesi

Bu yazı, 2020 yılından itibaren okullara takılıp teslim edilmeye başlanan FATİH Projesi Faz 3 etabında kullanılan akıllı tahta özellikleri, fiziksel ve yazılımsal kullanımı ve portları(bağlantıları) hakkında bilgi içerir.


İshak BEZCİ

BT Öğretmeni









Genel özellikler



Genel özelliklerinden bahsedecek olursak akıllı tahtada 16 Gb Ram 240 gb Ssd hardisk mevcut. Bu da daha önce kurulumu yapılan tahtalara göre performans üstünlüğü sağlıyor.


Eski tahtalara göre üstün özelliklerinden biri de tahtanın kasa bölümünün daha iyi bir şekilde konumlandırılması. Faz 3 tahtalarda ise bu bölümler daha rahat kullanım alanına sahip.












Giriş çıkış bağlantıları:


Kasa bölümünün görselinden de anlaşılacağı üzere tahtada 2 adet usb 3.0 portu, 1 adet ses çıkış portu, 1 adet ağ bağlantı portu, 1 adet hdmi portu, 1 adet wi-fi anten bölümü ve reset tuşu bulunmakta.


Kasa bölümünün kullanım alanı olarak geniş bırakılmış olması ve dış çerçeveden sürgülü olarak açılan bir bölümde ilave edilmiş olması kullanım kolaylığı sağlıyor.











Fiziksel kullanım


Sürgü kilidi açıldıktan sonra kilidin bulunduğu yuvarlak anahtar hafifçe sağa doğru çevrilerek tahta kısım yana doğru çekilir ve dijital ekran kısma ulaşılır. Akıllı tahtanın sol tarafında bulunan port bölümü kısmı dışarıdan rahat kullanılabilmesi için resimde kırmızıyla gösterilen ve içeriden açılan küçük bir kapak bulunuyor. Bu kapak port bölümünün rahat kullanılmasını sağlıyor.













Akıllı tahta ön panel ve düğmeler


Ekranın ön bölümünde orta kısma konumlandırılmış dokunmatik tuş takımı bulunmakta. Bu bölümde ise güç butonu, ses açma kapama tuşları, ekran parlaklığı açma kapama tuşları, dokunmatik kapatma tuşu ve Ekran bağlantı kaynağı değiştirme tuşu bulunmakta.


Dizüstü bilgisayarın ekranını akıllı tahtaya yansıtmak istediğinizde HDMİ kablosunu bilgisayarınıza ve akıllı tahtaya takarak ekran bağlantı kaynağı değiştirme tuşuna basabilirsiniz.











Yazılımsal kullanım


Faz 3 akıllı tahtada Pardus Etap işletim sistemi bulunur. Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalara özel olarak tasarlanmıştır. Tasarım ve eklenen yeni özellikler dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımının sağlaması düşünülerek geliştirilmiştir.


Ekran açıldığında resimde bulunan masaüstü sizi karşılar. Başlat menüsü sol üstte uygulamalar başlığı altındadır. Yanında yer alan yerler sekmesi ise klasörlere ulaşır. Sol tarafta sütun olarak bulunan kullanım paneli ise sık kullanılan programlara, kaleme, klavyeye, EBA platformuna ulaşabilirsiniz.


Sağ üst tarafta ise sayfa yenileme, ses açma kapatma, dil değiştirme seçenekleri, sistemi kapatma gibi sekmeler mevcuttur.










Kalem kullanımı


Pardus işletim sisteminde ETA Kalem kullanılır. Sol bölümde bulunan kırmızıyla işaretli kalem sekmesi kalemi etkin kılar. Sağ kısımda bulunan kalem ayarlarından ise kalınlık, renk değişimi, silme ve arka planı beyaz yapma gibi özellikler bulunur. Kapatmak için çarpı tuşuna basılır.












Uygulamalar


İşletim sistemi Pardus olduğundan Windows'a özgü Microsoft Ofis yerine Libre Office uygulamaları mevcuttur. LibreOffice, Microsoft Word, Excel, PowerPoint ve Publisher gibi birçok belge biçimi ile uyumludur. Google Chrome, Firefox, ETA kalem, klavye, ofis paketi, Scratch, Arduino gibi birçok uygulama vardır.


Libreoffice uygulamaları:

  • Writer, Hızlı notlar alabilmek için basit; içerik, diyagram, dizin ve daha fazlasını içeren kitaplar oluşturacak kadar da güçlüdür. Word programının yerini tutar.

  • Calc, her zaman ihtiyacınız olacak bir hesap tablosudur. Excel programının yerini tutar.

  • Impress, etkili çokluortam sunumları oluşturma için gerçekten seçkin bir araçtır. Powerpoint programının yerini tutar.

  • Draw, hızlı bir çizimden karmaşık bir plana her şeyi üretmenize ve grafik ve diyagramlarla iletişime devam etmenize imkan verir.

  • Math, bir formül düzenleyicisidir; metin belgelerinize, hesap tablolarınıza, sunumlarınıza ve çizimlerinize biçimlendirilmiş matematiksel ve bilimsel formüller eklemeniz için size yardımcı olabilecek bir araçtır.











Dokunma Eylemleri ve Anlamları


Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi için geliştirilmiş dokunma eylemleri sayesinde kullanıcılar etkileşimli tahtaların dokunmatik yüzeylerinden etkin şekilde faydalanabilmektedir. Bu eylemlerden birkaçı:

  • Uzun dokunuşla sağ tıklama menüsü gösterilmesi

  • İki parmak ile dokunup genişletme ve daraltma yaparak yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılabilmesi

  • İki parmak ile dokunup sürükleyerek sayfa içinde kaydırma yapılabilmesi

  • Bir pencerede iki parmak ile uzun süre basılı tutulduktan sonra pencerenin kolaylıkla ekranda taşınabilmesi

  • Ekranın alt kısmında iki parmak dokunuşu yapılarak klavyenin gösterilip gizlenmesi









Özet


Bu yazı, FATİH Projesi Faz 3 etabında kullanılan akıllı tahta özellikleri, fiziksel ve yazılımsal kullanımı ve portları(bağlantıları) hakkında bilgi içerir.


Tüm bunların dışında öneri, sorularınızı egitimdebil@gmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle, teşekkürler.


İshak BEZCİ

BT Öğretmeni


bottom of page