top of page

BTY 6.2.8 - Bilgilerimizi Ölçelim


6. sınıfın ikinci döneminin ilk 7 haftası tamamlandı. Şimdi bugüne kadar öğrendiklerimizi hızlıca tekrar edelim ve tekrar testimizi çözelim.





1 . HAFTA



Veri:


Bilgisayar dilinde veri, bilgilerin gösterilmesi demektir. Yani gerçek hayatta bilgi kelimesine yakındır. Ancak küçük bir fark vardır. Hayatımızda deney veya gözlemlerle elde ettiğimiz şeyler bilgidir. Oysa veri bu bilgilerin bilgisayarda gösterilme yöntemidir.


Bilgisayar verileri gösterirken bunları gruplara ayırır. Buna veri sınıflandırması denir.











Veri Sınıflandırması


Veri sınıflandırması, bilgisayarın verileri özelliklerine göre ayırması ve düzenlemesidir. Bu özellikler rakam, bilginin türü veya kaç kelimeden oluştuğu gibi özelliklerdir. 5 tür veri vardır. Aşağıdan inceleyiniz.








Veri tipleri ve özellikleri


Her veri tipinin kendine ait özelliği vardır. Aşağıdan inceleyiniz.














2 . HAFTA



Bilgisayarda sabit ve değişkenler


Bilgisayarda çalışan programlar sabit ve değişkenler ile çalışır. Kodlama yaparken sabit ve değişkenler belirlenerek programın çalışma yapısı oluşturulur. İlerdeki derslerimizde bunları kullanacağız.


Bilgisayarda “Sabit” olarak tanımlanan veriler problemin çözüm süreci boyunca asla değişmeyen değerlerdir. Sabit değerler sayısal, karakter ya da özel semboller olabilir. Bu durumda bu değere bilgisayarın hafızasında bir yer ayrılır ve bir isim verilir.


Bilgisayarda “Değişken tanımlandığında değeri, bilgisayarda program çalıştığı sürece değişebilir. Değişkenlere taşıdığı değerleri ifade eden isimler verilir. Böylece bilgisayar bu ismi, ilgili değeri hafızada bulmak için kullanır. Değişkenin içerisindeki değer değişir, değişkenin adı değişmez.


Değişkenler verileri değiştirerek işlenmesini sağlar. Aşağıdaki resimde değişken kovasının içine pembe giren veri mavi olarak çıkıyor. Aslında değişkenin çalışma mantığı budur. İlerde kodlama yaparken bunları kullanacağız

















3 . HAFTA



Problem çözümleri


Problemlerin çözümünde ise birçok yöntem kullanılır. En çok kullanılan yöntemlerden birisi de algoritma oluşturma yöntemidir.


Algoritma yöntemi: Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma denir. Algoritma yardımıyla bir işi adım adım gerçekleştirebiliriz.


Aslında algoritmalar yaşamımızın bir parçasıdır. Pek çok işimizi farkında olalım ya da olmayalım algoritma yardımıyla yaparız. Bu işlerin tümünde, algoritmalardaki gibi belirli bir sıra bulunur. Bilgisayarlar da algoritmalarla çalışır.










4 . HAFTA


Akış şemaları:


Algoritma adımlarının daha net gösterilmesi için akış şeması kullanılır. Algoritmaların, görsel sembollerle ifade ediliş biçimine ise akış şeması denir.


Akış şeması, diğer şemalarda olduğu gibi, problemi çözme sürecinde neler olduğunun görselleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Algoritmada bulunan sorunlu alanları ve gözden kaçırılan noktaları görmede bireylere yardımcı olmaktadır. Akış şemasında çeşitli şekiller kullanılır.









Akış şeması şekilleri


Akış şeması şekilleri, kendine ait olan görevleri yapmaktadır. Aşağıdan algoritmalarda kullanılan şekilleri inceleyiniz.















5 . HAFTA



Doğru algoritma seçimi - Labirent Örneği


Zafer, çok büyük bir okulda öğrenciydi. Okul öyle büyüktü ki yeni başlayan öğrencilerin ilk günlerde okulda kaybolduğu bile oluyordu. Okul aynı zamanda oldukça karmaşık çıkış yollarına sahipti.


Zafer, okulun bu özelliğini bildiği için her gün farklı yollardan çıkış kapısına giderek eğlenmekteydi. Ancak Zafer bir gün uzun bir yolu denemişti ve servisteki arkadaşlarını az da olsa bekletmişti. Arkadaşlarını bir daha bekletmek istemeyen Zafer, çıkış kapısına en kısa yoldan gitmeye karar verdi.










Zafer Labirenti


Aşağıda Zafer'in okulunun için çizimlerle gösterilmiştir.











6 . HAFTA


Günlük hayatta hatalı algoritma örnekleri


Günlük hayatta karşımıza çıkabilecek durumları aşağıdaki örnek senaryolarda inceleyelim. Bu senaryolarda uygulanacak algoritmaların yanlış örneklerini de inceleyelim.










Senaryo 1 Hatalı algoritma:


Aşağıdaki algoritmanın bazı adımları yanlış sıralanmış. Bu adımları tespit edip doğru bir şekilde sıralayınız.












7 . HAFTA


Hayatımızdaki benzer problemler


Günlük yaşantımızda çeşitli problemlerle karşılaşırız. Bu problemlerin bazılarını yakından incelediğimizde aslında çözüm yollarının çok da zor olmadığını görürüz. Dahası bu basit problemler için bulduğumuz çözümleri benzer özellikler taşıyan ve daha karmaşık gözüken problemler için de kullanabiliriz. Şimdi hayatımızdan bazı problem örneklerini inceleyelim.











Hayatımızdan problem örneği 1


Kantin Sırası Senaryosu:


Okulumuzda bulunan kantinin teneffüslerde çok kalabalık olması ile ilgili şikayetlerin arttığı gözlenmiştir. Siz de bu problemi çözmek istiyorsunuz. Bu durumun çözümü için öncelikle problemi meydana getiren nedenleri tespit etmek gerekir.



Soru 1:


Yukarıda örnek olarak verilen problem durumunda sizce kantinin teneffüslerde çok kalabalık olmasının nedenleri neler olabilir?










Hayatımızdan problem örneği 2


Kantin sırası problemini çözerken nedenleri ve çözüm önerilerimizi sıraladık. Kantin sırası problemini çözmek için ulaşılan çözümlerin güncel ve daha geniş ölçekli farklı bir probleme çözüm olarak önerilmesini deneyelim.


Trafik sıkışıklığı senaryosu


Yaşadığınız şehirde trafiğin sıkışık olduğunu düşünün. Şehirde yaşayan insanlar bu durumdan rahatsız ve çözüme kavuşturulmasını istiyor.


Soru 1:


Yukarıda örnek olarak verilen trafik sıkışıklığı senaryosunda belirtilen problemin nedenleri ne olabilir?











Kantin sıkışıklığı ve trafik sıkışıklığı problemlerinin ortak noktaları


  • Kantindeki görevli ve kasa sayısı arttırılmalı çözümü, trafik problemine trafik polisi artırılmalıdır olarak çözüm olabilir.


  • Tüm sınıfların kantini aynı anda kullanmaması için her bir sınıfın kantini kullanacağı teneffüsler belirlenmeli çözümü, işten çıkan tüm çalışanların aynı anda ulaşım araçlarını kullanmaması için iş çıkış saatleri düzenlenebilir.


  • Ödeme işleminin uzun sürmesi nedeniyle oluşan yoğunluğu azaltmak için farklı bir yol bulunmalı çözümü, toplu taşıma araçlarında elektronik ödeme sistemlerine geçilmeli şeklinde uyarlanabilir.












Kantin sıkışıklığı ve trafik sıkışıklığı problemlerini özet:


Yukarıdaki örnek problem senaryolarını inceledik. Problemleri oluşturan nedenleri tespit ettik. Daha sonra bu problemlerin çözümü için çözüm senaryoları oluşturduk. İncelediğimiz iki problem senaryosunda çözüm önerilerimiz ortak olabiliyor. Demek ki benzer problemler için benzer çözüm yolları işe yarayabilir. Buna genelleme denir.


Genelleme: Bir probleme ait çözümü benzer özelliklere sahip farklı problemlerin çözümünde kullanılabilecek ortak bir yöntem bulmaktır.













Sonuç:


İkinci dönemin ilk 7 haftasını tekrar ettik. Bu hafta ise 8. haftamız ve geçmiş haftaların tekrar için tekrar testini çözerek bilgilerinizi pekiştiriniz.










İlk 7 haftanın tekrar testi:















Code.org sitesi görevi


Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.











Code.org - Bu haftanın etkinliği


Bu hafta Code.org 'da görevimizi yapacağız. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.



Code.org - Bölüm davetiyesi


Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 8. hafta


sınıf kodunuzu girin: MJBYBZ


2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim


3.) Gizli resminizi seçin:


4.) Giriş yap butonuna tıklayın.













Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu















Telefon veya tabletten girenler için uyarı:


Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.





bottom of page