top of page

BTY 6.2.3 - Böl, Parçala, Çöz


Bilgisayarda kodlama yaparken problemler ve problem çözme stratejilerini etkin bir şekilde kullanılır.

Bilgisayarda da var olan programlar yani yazılımlar bu adımlarla çalışır. O nedenle problem ve problem çözme adımları ilerdeki derslerimizde kodlama yapacağımız için önemlidir. Öncelikle problemin ne olduğunu öğrenelim ve problemlerin gerçek hayatta karşımıza çıktığı durumları inceleyelim.



Soru:


Sizce problem ne demektir?










Problem


Sorun ya da problem; çözülmesi gereken mesele, soru veya aşılması gereken engellerdir. Hayatımızda karşılaştığımız çözülmesi gereken birçok problemle karşılaşabiliriz. Bu problemlerin çözümleri için geliştirilen çözümler ve atılması gereken adımlar vardır.


Örneğin; çevre kirliliği, evde ekmek kalmaması, yarına yapılacak ödevlerin olması, kuraklık tehlikesi, suyun iki saatliğine kesilmesi gibi olaylar gerçek yaşamda karşılaştığımız problemlerdir ve çözüm bulunması gerekir. Ayrıca problemler basit ve karmaşık olmak üzere ikiye ayrılır.


Basit Problem: Basit adımlardan oluşan ve her koşulda aynı yönde ilerleyerek çözülebilen problemlerdir.


Karmaşık Problem: Duruma özgü ve şartlara göre değişebilen çözüm adımlarından oluşan ve alt problemlere ayrılabilen problem türleridir. Çözüm için birçok adımın gerçekleşmesi ve takım çalışması gerekebilir.












Hayatımızdaki basit ve karmaşık problemler


Hayatımızda karşımıza çıkan basit ve karmaşık birçok problem vardır. Aşağıda bulunan resimlerde ilk iki resim basit problemlere örnek verilebilir. Bunlar yemek yapmak ve araba yıkamaktır. Birkaç çözüm adımıyla çözülebilir.


Altta bulunan iki resim ise karmaşık problemlere örnek verilebilir. Bunlar okulda başarılı olmak ve araba lastiği değiştirmek. Bunlar bir kaç çözüm adımıyla çözülemediğinden dolayı karmaşık problemlerdir.











Problem çözümleri


Problemlerin çözümünde ise birçok yöntem kullanılır. En çok kullanılan yöntemlerden birisi de algoritma oluşturma yöntemidir.


Algoritma yöntemi: Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma denir. Algoritma yardımıyla bir işi adım adım gerçekleştirebiliriz.


Aslında algoritmalar yaşamımızın bir parçasıdır. Pek çok işimizi farkında olalım ya da olmayalım algoritma yardımıyla yaparız. Bu işlerin tümünde, algoritmalardaki gibi belirli bir sıra bulunur. Bilgisayarlar da algoritmalarla çalışır.












Problem çözme etkinliği


Aşağıdaki görselde solda bazı problemler verilmiştir. Sağda ise bu problemlerin çözüm yolları karışık olarak verilmiştir. Şimdi öncelikle soldaki problemlerin Basit (B) mi Karmaşık(K) mı sorusuna cevap verelim. Ardından bu problemlerin çözümü için sağdaki çözüm listesinden hangi çözüm uyum sağlıyor onu bulalım. Daha sonra bu problemlere adım adım algoritma oluşturacağız.


İlk bölüm: Aşağıdaki problemleri basit veya karmaşık olarak belirle ve karşısındaki çözümlerle eşleştir.











İkinci bölüm: Bu problemlere uygun algoritmaları oluştur. Araba lastiği patlaması problemi örneği verilmiştir. Diğer problemlere algoritmaları siz oluşturacaksınız.














Hayatımızdan problem örneklerine algoritma oluşturma etkinliği


Hayatımızdan örnek problemleri inceleyiniz ve çözüm için algoritma oluşturunuz.


Örnek problem durumu 1:


Dünyadaki sular hızla kirleniyor. Siz de bu duruma seyirci kalmamak istiyorsunuz. Hangi yolları izlersiniz ve algoritmanız ne olurdu?












Örnek problem durumu 2:


Gece hazırladığınız ödevinizi çantanıza koyduğunu sandınız ve okula gitmek için yola çıktınız. Yolun yarısında çantanızda ödevinizin olmadığı fark ettiniz. Hangi yolları izlersiniz ve algoritmanız ne olurdu?











Örnek problem durumu 3:


Bilmediğiniz bir şehri turistik amaçla gezmek için bir gezi grubuyla ziyaret ettiniz. Fakat bir müddet sonra geride kalarak grubu kaybettiniz ve şehirde kayboldunuz. Hangi yolları izlersiniz ve algoritmanız ne olurdu?











Sonuç:


Problem ve problem çözme adımları ilerdeki derslerimizde kodlama yapacağımız için önemlidir. Bunun için problemin ne olduğunu öğrenelim ve problemlerin gerçek hayatta karşımıza çıktığı durumları inceledik.











Code.org sitesi görevi


Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.











Code.org - Bu haftanın etkinliği


Bu hafta Code.org 'da görevimizi yapacağız. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.



Code.org - Bölüm davetiyesi


Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 3. hafta


sınıf kodunuzu girin: WPSNQZ


2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim


3.) Gizli resminizi seçin:


4.) Giriş yap butonuna tıklayın.













Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu















Telefon veya tabletten girenler için uyarı:


Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.







bottom of page