top of page

BTY 6.2.4 - Problem Çözmek Benim İşim!


Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma yada yönerge dendiğini öğrenmiştik. Bu derste ise algoritmaları şekillerle göstermek yöntemi olan akış şemalarını hatırlayacağız. Ayrıca farkı problemlere farklı çözümler üreteceğiz.



Soru:


Sizce algoritmalar ne işe yarar?











Algoritmaların faydaları:


Algoritmalar problemleri çözmek için kullanılır. Problemleri adım adım çözmek için tasarlanan bir yöntemdir. Algoritma kullanarak;


• Problemleri daha hızlı ve sistematik olarak çözeriz.

• Problem çözme sürecini takip ederiz ve nerede hata yapıldığını görebiliriz.

• Tüm olasılıkları gözden geçirebiliriz.

• Hatalı işlem yapma olasılığımızı azaltırız.

• Olası hatalarımızı düzeltebiliriz.

• Çözüme ulaşmak için farklı yolları deneyebiliriz.

• Problemin çözümü için harcayacağımız süreyi kısaltırız.












Soru:


Algoritmaları hatırladık. Peki akış şemalarını hatırlıyor musunuz?











Akış şemaları:


Algoritma adımlarının daha net gösterilmesi için akış şeması kullanılır. Algoritmaların, görsel sembollerle ifade ediliş biçimine ise akış şeması denir.


Akış şeması, diğer şemalarda olduğu gibi, problemi çözme sürecinde neler olduğunun görselleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Algoritmada bulunan sorunlu alanları ve gözden kaçırılan noktaları görmede bireylere yardımcı olmaktadır. Akış şemasında çeşitli şekiller kullanılır.









Akış şeması şekilleri


Akış şeması şekilleri, kendine ait olan görevleri yapmaktadır. Aşağıdan algoritmalarda kullanılan şekilleri inceleyiniz.









Gerçek hayattan akış şeması örnekleri:


Şimdi ise gerçek hayatta kullandığımız algoritmaların akış şemalarında nasıl gösterildiklerini inceleyelim. Algoritmaların akış şemalarına nasıl yerleştiğini inceleyelim.


Örnek 1:


Dışarı çıkmak istiyorsunuz fakat dışarıdan yağmur sesine benzer bir ses geldiği için önlem almak istiyorsunuz. Öncelikle bunun için gerekli adımları düşününüz. Daha sonra algoritmanızı akış şemasına aktararak gösteriniz.















Çözüm 1:


Bu problemi çözmek için havanın yağmurlu olup olmadığı sorusu sorulmalıdır. Bu sorunun cevabına göre bir akış şeması oluşturulmalıdır. Aşağıdan inceleyiniz.














Örnek 2:


Çay demlemek istiyorsunuz. Öncelikle bunun için gerekli adımları düşününüz. Daha sonra algoritmanızı akış şemasına aktararak gösteriniz.













Çözüm 2:


Bu problemin çözümü için gerekli madde sudur. Bunun için veri girişinde kullanılan paralel kenarı kullanırız. Ardından diğer işlemlerde suyun kaynayıp kaynamaması sorusu eşkenar dörtgene yazılarak bu sorunun cevabına göre problem çözülür. Aşağıdan inceleyiniz.











Örnek 3:


Bulgur pilavı yapmak istiyorsunuz. Öncelikle bunun için gerekli adımları düşününüz. Daha sonra algoritmanızı akış şemasına aktararak gösteriniz.












Çözüm:


Bu problemin çözümü için gerekli olan adımlar ve akış şeması aşağıdadır. İnceleyiniz.














Örnek 4:


Ödev yapma kararı aldınız fakat masa lambanızın çalışmadığını fark ettiniz. Çalışmanız için lambayı çalıştırmak zorundasınız. Öncelikle bunun için gerekli adımları düşününüz. Daha sonra algoritmanızı akış şemasına aktararak gösteriniz.

















Çözüm:


Bu problemin çözümü için arızanın nedeni öğrenilir. Bunun için eşkenar dörtgenler içerisine sorular yazılarak arıza tespit edilmeye çalışılır. Aşağıdan inceleyiniz.










Hayatımızdan akış şemaları örnekleri özet:


Bu ve bunlara benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Algoritmalarla yani problem çözme adımlarıyla bu problemlerin üstesinden gelebiliriz.


Bilgisayar içerisindeki programlar da algoritmalar yardımıyla çalışır. Algoritmalar bilgisayar içerisindeki problemlerin çözülmesinde kullanılan yöntemlerdir. İlerleyen derslerimizde algoritmaların önemini daha net kavrayacağız.










Sonuç:


Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma yada yönerge dendiğini hatırladık. Bu derste ise algoritmaları şekillerle göstermek yöntemi olan akış şemalarını hatırladık. Ayrıca farkı problemlere farklı çözümler ürettik.











Code.org sitesi görevi


Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.











Code.org - Bu haftanın etkinliği


Bu hafta Code.org 'da görevimizi yapacağız. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.



Code.org - Bölüm davetiyesi


Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 4. hafta


sınıf kodunuzu girin: YWBXGL


2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim


3.) Gizli resminizi seçin:


4.) Giriş yap butonuna tıklayın.













Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu















Telefon veya tabletten girenler için uyarı:


Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.












bottom of page