top of page

Arduino - LED Tanıtımı ve Kullanımı



Arduino - LED Tanıtımı ve Kullanımı


LED kısaca ışık yayan elektronik devre elemanıdır. LED’lerin iki adet bacağı bulunmaktadır. Bu bacaklardan bir tanesi Anot (+) ucu temsil ederken diğeri Katot (-) ucu temsil etmektedir.


Arduino Kodlama yaparken eğer LED yakacaksak devreye bağlarken + ve – uçlarına dikkat etmemiz gerekiyor. LED devreye ters bağlanırsa çalışmayacaktır. Genelde LED lerin bir bacağı kısa diğer bacağı ise uzun olur. İşte bu bacak boyundan artı ve eksi uçları bulabiliriz.


Aşağıdaki fotoğrafta LED'in yakından görüntüsü mevcuttur. Led içindeki büyük parçalı kısım (-) Katot uç iken küçük parçalı kısım (+) Anot uçtur.







Renklerine göre farklı akım miktarlarına ihtiyaç duyan LED’ler 1.5 v ile 3.6v arasında çalışabilmektedir. Üzerlerinden geçen akım miktarı arttıkça parlaklıkları da artmaktadır.


Fazla akım geçerse LED zarar görür. Bu yüzden LED kullanırken yanında direnç te kullanmamız gerekmektedir. Buradan dirençlerle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Örnek etkinlik için Arduino ile LED Yakma sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



bottom of page