top of page

AMD Ryzen 7 2700X İnceleme

AMD'nin üzerinde yıllarca çalıştığı Ryzen platformu, 2016 yılının son günlerinde tanıtılmış ve Zen mimarisine sahip ilk jenerasyon Ryzen işlemciler ile Intel'e büyük bir gözdağı vermişti. Gerek donanım gerek yazılım kısmında yeni işlemcilerine büyük yatırım yapan AMD, öte yandan Intel karşısında yıllardır süregelen segmantasyon karışıklığına da Ryzen platformu ile son vermiş oldu. Özellikle Intel tarafında muadillerine nispeten daha düşük fiyatlarla sunduğu işlemcileriyle oyuncuların bir anda göz bebeği haline gelen Ryzen, şimdi ise ikinci jenerasyon üyelerine kavuştu.

İkinci nesil Ryzen işlemcileri, yıllardır yapılan en önemli işlemci yeniliklerinden biri. İlk 12 nm FinFET üretim sürecinin eseri olan bu işlemciler, yalnızca selefini değil, amiral seviyesindeki elimizdeki Ryzen 7 2700X ile Intel Core i7-8700K'yı da pek çok noktada geride bırakıyor. Buna ilave olarak makul fiyat ve kutu içeriğine dahil olan RGB LED işlemci soğutucusu Wraith Prism ile gelmesiyle de dikkat çekiyor.

Ryzen 7 2700X, 8 fiziksel çekirdek ve 16 izlekle selef model 1700X ile eş değer olabilir, ancak 3.7 GHz taban ve 4.3 GHz tavan frekanslarıyla önemli ölçüde daha hızlı. Bu hız aşırtma, ikinci nesil Ryzen'in temeli olan 12nm Zen+ mimarisi sayesinde gerçekleşiyor. Bilindiği gibi selef Ryzen'ler 14nm mimarisini kullanıyordu. AMD, yeni mimari ile yeni nesil Ryzen 7 2700X'in selef işlemciye kıyasla aynı saat hızlarında çalıştırıldığında yüzde 16 daha iyi performans, yüzde 11 daha düşük güç tüketimi sağladığını iddia ediyor.

bottom of page