top of page

Scratch Proje Örneği 9 - Etkileşimli Sarmal Çizici






Bu projemizde Scratch programında etkileşimli bir sarmal çizici yapacağız.










Adım 1 : Programımızı açalım.











Adım 2 : Dekor ve kuklalarımızı ekleyelim.


Bu projede kukla olarak bir kalem kullanacağız. Dekor olarak siyah bir arka plan olan stars kullanacağız.









Adım 3 : Kalemimizin kodlarını yazalım.


Bu projede kalem için belirli bir koordinat girmek yerine fare ile tıklanan yerde hareket etmesini sağlayacağız. Buna da etkileşimli proje deniyor. Dekor için ayrıca bir koda gerek yok. Ayrıca bu projede kendimize özel bir kod parçacığı oluşturacağız. Öncelikle özel bir kod parçacığı oluşturma ile başlayalım.







Öncelikle programın kod bölümdeki özel taşlar bölümüne tıklıyoruz.










Ardından yeni taş oluştur diyerek sarmal çiz taşımızı oluşturuyoruz. Daha sonra alt kısımda sarmal çiz taşının ne yapacağını kodlarla tanımlayacağız.









Taşımızın kodlarında gerekli olabilecek bir mesafe değişkeni oluşturuyoruz. Bu değişkeni birazdan kullanacağız.









Aşağıda yeni oluşturduğumuz taşın kodları mevcut. Fare okuna tıklandığında tıklanan yönde 100 defa kalemin rengini değiştirerek ve mesafeyi artırarak 12 derecelik açıyla dönüş yapıyor. Bu tamamlandığında mesafe 0 oluyor ve kalem kalkıyor. Mesafe değişkenini sarmalı çizerken çizilen çizgiler arasında boşluklar olsun diye tanımlıyoruz. Şimdi ise bu tanımladığımız sarmal çiz kodunu projemize uygulayalım.









Sarmal çiz kodunu oluşturduk fakat çalışması için kodlarımızı yazmadık. Bu nedenle bir anlam ifade etmiyor. Şimdi aşağıda bu kodun projede çalışması için gerekli olan kodları yazalım.


Yeşil bayrağa tıklandığında kalemin kalınlığı 1 oluyor ve gizleniyor. Bu nedenle ekrana tıklamadan kalemimiz görünmüyor. Sürekli tekrarla komutuyla eğer komutunu kullanarak fareye basıldığında daha önceden oluşturduğumuz sarmal çiz komutu devreye giriyor. Son olarak ekranımızı temizlemek istersek c tuşu ile bunu yapmak için komutumuzu yazıyoruz.












Ayrıca temizlemek için c ye basma işlemini insanlara duyurmak için sahnemize yazı ile uyarı ekliyoruz.










Projemiz tamamlandı. Aşağıdan inceleyebilirsiniz.



bottom of page