top of page

InDesign - Tanıtımı ve Kullanımı

Adobe, 1994 yılında Aldus’u satın alır ve bu program üzerine çalışmalarına hız kazandırır. Program bulunduğu döneme göre oldukça geliştirilir ve Indesign ismiyle piyasaya sürülür. Indesign aslında, o yıllarda sıkça kullanılan PageMaker isimli programın yeni versiyonu haline gelir. Artık ismi PageMaker olarak değil, Indesign olarak sunulur. Takvimler 1999 yılını gösterdiğinde Indesign programının ilk versiyonu olan, Indesign 1.0 da böylelikle piyasadaki yerini almış olur.





Grafizula.com olarak, şunu özellikle belirtmemizde fayda var, o da şudur: Indesign programının bu ilk versiyonu, şimdiki gelişmiş halinden ve araçlarından oldukça farklıydı ve pek de gelişmiş olduğu söylenemezdi.


Daha sonraki yıllarda Adobe, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator ve Adobe Acrobat ile birlikte, Indesign programını bir pakette birleştirdi ve bir paket halinde sunmaya başladı.

Bu olay, Indesign için adeta bir dönüm noktası olmuştur. O yıllardan günümüze kadar bu mucize program, Adobe ailesi içindeki saygın konumu sürekli korumuştur.


Indesign, dünyaca ünlü bir yazılım devi olan Adobe yazılım şirketinin, masaüstü yayıncılık için piyasaya sürdüğü, çoklu sayfa tasarım desteği veren, gelişmiş araçlara sahip, gölge ve opaklık değerlerine kadar pek çok parametreyi barındırabilen bir tasarım programıdır.


Indesing çoklu sayfa tasarım desteği verir. Gerçi şimdilerde bunu Adobe Illustrator de sağlıyor ancak, adından da anlaşılacağı üzere, Adobe Illustrator’un amacı daha ziyade illüstrasyon ve daha sanatsal işler, çizimler. Öte yandan Indesign, birebir masaüstü yayıncılık için üretilmiş ve bunun için çoklu sayfa tasarım desteği sağlayan bir program.


Dolayısıyla, dergi tasarımı, katalog tasarımı, broşür tasarımı, kitap tasarımı gibi grafik tasarım sanatının “dizgi” diyebileceğimiz alanına giren ve genellikle çoklu sayfa desteği gerektiren işler Indesign programında kolay bir biçimde yapılabilir.

bottom of page