top of page

Hard Disk ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir ?


SSD ve Sabit diskler arasındaki temel farklar nelerdir?

  1. OKUMA VE YAZMA HIZI FARKLARI

  2. KAPASİTE FARKLARI

  3. DAYANIKLILIK FARKLARI

  4. SES VE ISINMA FARKLARI

  5. KULLANIM ŞEKLİ FARKLARI

  6. FİYAT FARKLAR




Geleneksel hard disklerde veriler, plakalar üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar harddisk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunurlar. SSD’lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır.


SSD’lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM’ler gibi hızlı çalışır. SSD’lerde bir bilginin yazılması için herhangi bir yazma kafasına veya döner bir bileşene ihtiyaç yoktur. Yazılacak hücre adreslenir ve doğrudan o adresteki hücre üzerine silme-yazma işlemi yapılır.


Solid State Drive (Katı Hal Sürücü) , veri depolamak için geliştirilmiş mekanik sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. En büyük avantajları; Isı, ses, düşük enerji sarfiyatdır. SSD’lerin çalışma mantığı bellekler(ram) ile aynı. Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilir.




HDD Diskler: Ses, ısınma ve enerji kullanımı bakımından SSD lere göre geride kalan donanımlardır. Hem daha fazla ses, hem daha fazla ısınma hem de daha fazla enerji kullanırlar. Ses konusu belki de bilgisayarların içerisinde bulunan fan veya ekran kartları kadar ses çıkartmasa da genellikle “veri yazarken” veya “okurken” çıkartmış oldukları ses yüksek boyutlara ulaşabiliyor. Diğer taraftan plakanın dönüyor olması HDD’nin hafif bir şekilde titremesine neden olmaktadır. Enerji tüketimine değinecek olursak da 6 ve 8 Watt arası bir enerji harcamaktadırlar.






SSD Diskler: Benzetme yapacak olursak bir flaş bellek gibi çalışan SSD’ler, hareketsiz parçalardan oluştukları için titreşimde bulunamazlar. Bu nedenle SSD’lerden ses konusunda rahatsız olmamız gibi bir durum söz konusu değildir. Enerji tüketiminde ise ortalama 2 ve 4 Watt enerji ile çalışarak şuan piyasadaki en avantajlı disk türleridir.





Bütün bu avantajlarına rağmen HDD disklerin varlığını sürdürüyor olmasının ana sebebi maliyet farkı. Yani 200 GB SSD diskte istediklerinizi yapabilecekken maliyetinden dolayı 32 GB gibi değerler kullanabiliyoruz. Ancak günümüzde fiyat farkına rağmen SSD disklerin hızla yaygınlaştığı biliniyor.

bottom of page