top of page

Aygıt Yöneticisinde Hata Kodları ve Anlamları - Çözümleri

Aygıt sürücülerinde veya donanım sorununuz varsa sorununuzun çözümünde büyük olasılıkla bu hata kodları sizlerin işine yarayacaktır.



Windows Aygıt Yöneticisi önemli bir sorun giderme aracıdır. Yüklü olan tüm donanım aygıtlarınızı görüntülemenize ve hangi donanımlarda sorun olduğunu görmenizi, Aygıt Sürücülerini yönetmenize ve hattalı donanım parçalarını devre dışı bırakmanıza imkan tanır. Wndows'un donanım ana listesi olarak da düşünebilirsiniz.


Aygıt yöneticisi'ni açmanın en kolay yolu Windows tuşu + R tuşlarına beraber tıkladıktan sonra Çalıştır iletişim kutusu açılacaktır. Açılan Çalıştır iletişim kutusu içerisine "devmgmt.msc" yazdıktan sonra Enter'e tıklayınca yan tarafta gördüğünüz gibi Aygıt Yöneticisi açılmış olacaktır. Dilerseniz hata kodlarına göz atmadan önce, Aygıt Yöneticisi hata kodlarının nasıl bulunduğunu ve Aygıt Yöneticisi hata simgelerine bir göz atalım.


Aygıt Yöneticisinde Hata Kodlarını Nasıl Buluruz?


  1. Aygıt Yöneticisi'nde listeden aygıtınıza çift tıklayın.

    • Windows Başlat menüsünde Aygıt Yönetisi'i yazın ve çıkan sonuçlardan Aygıt Yöneticisi'ni seçin.

    • Aygıt Yöneticisi iletişim kutusunda, listeden sizin sorunlu aygıtınızın üzerine çift tıklayın.


  1. Aygıt Yöneticisi'de listeden aygıtınıza sağ tıklayın.

    • Windows Başlat menüsüne Aygıt Yöneticisi Yazın ve çıkan sonuçlardan Aygıt Yöneticisi'ni seçin.

    • Agıt Yöneticisi iletişim kutusunda, listeden sizin sorunlu aygıtınızın üzerine sağ tıklayın.

    • Menü çubuğundan Özellikler'i seçin.





Aygıt Yöneticisi Hata Simgeleri ve Tanımları

Aygıt Yöneticisi'nin hata kotlarının çözümlerine geçmeden önce, hata simgelerine ve tanımlarına bir göz atalım.

SimgeTanım


Aygıtın sorunlu olduğunu gösteren simgedir. Sorunlu aygıt yine de çalışıyor olabilir. Aygıtın sorunlu olduğunu açıklayan bir de hata kodu görüntülenir.


Devre dışı bırakılmış bir aygıtı gösteren simgedir. Devre dışı bırakılmış bir aygıt, sistemde fiziksel olarak var olan ve kaynak tüketen ve ancak korumalı mod sürücüsü olmayan bir aygıttır.


Bilgisayar özelliklerinde bir aygıt kaynağında, aygıt için Otomatik Ayarları kullan öğesinin seçili olmadığını ve elle seçilmiş olduğunu belirten simgedir. Bu bir sorun olduğunu veya aygıtın devre dış bırakıldığını göstermez.


Belirli olan aygıta özgü bir sürücünün kullanılabilir olmadığını ve uyumlu bir sürücünün yüklenmiş olduğunu gösteren simgedir.



Aygıt Yöneticisi Hata Kodları  Kod 1Aygıt düzgün yapılandırılmamış. (Kod 1)

 Kod 3Bu aygıtın sürücüsü bozuk olabilir ya da sisteminizde, bellek veya diğer kaynaklar azalmış olabilir. (Kod 3)

 Kod 9Geçerli bir donanım tanımlama numarası olmadığından, Windows bu donanımı tanımlayamıyor. Yardım almak için donanım üreticisiyle iletişime geçin. (Kod 9)

 Kod 10Aygıt başlatılamıyor. Bu aygıtın aygıt sürücülerini yükseltmeyi deneyin. (Kod 10)

 Kod 12Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor. Bu aygıtı kullanmak istiyorsanız, sistemdeki diğer aygıtlardan birini devre dışı bırakmanız gerekiyor. (Kod 12)

 Kod 14Bu aygıt, bilgisayarınızı yeniden başlatana kadar düzgün çalışamaz. Bilgisayarınızı şimdi yeniden başlatmak için Bilgisayarı Yeniden Başlat'ı tıklatın. (Kod 14)

 Kod 16Windows, bu aygıtın kullandığı kaynakların tümünü tanımlayamıyor. Bu aygıtın ek kaynaklarını belirlemek için Kaynaklar sekmesini tıklatın ve eksik ayarları doldurun. Kullanılacak ayarları bulmak için donanım belgelerinizi kontrol edin. (Kod 16)

 Kod 18Bu aygıtın sürücülerini yeniden yükleyin. (Kod 18)

 Kod 19Kayıt defterindeki yapılandırma bilgisi eksik ya da bozuk olduğundan Windows bu donanım aygıtını başlatamıyor. (Kod 19)

 Kod 21Windows bu aygıtı kaldırıyor. (Kod 21)

 Kod 22Aygıt devre dışı bırakıldı. (Kod 22)

 Kod 24Bu aygıt yok, düzgün olarak çalışmıyor veya sürücülerinin tamamı yüklenmemiş. (Kod 24)

 Kod 28Bu aygıtın sürücüleri yüklenmemiş. (Kod 28)

 Kod 29Aygıtın üretici bilgileri istenilen kaynakları vermediğinden, bu aygıt devre dışı bırakıldı. (Kod 29)

 Kod 31Windows, aygıtın gerektirdiği sürücüleri yükleyemediğinden, bu aygıt düzgün olarak çalışmıyor. (Kod 31)

 Kod 32Bu aygıtın sürücü (hizmeti) devre dışı. Bu özelliği başka bir sürücü sağlıyor olabilir. (Kod 32)

 Kod 33Windows, bu aygıt için hangi kaynakların gerekli olduğunu belirleyemiyor. (Kod 33)

 Kod 34Windows bu aygıt için ayarları belirleyemiyor. Bu aygıtla gelen belgelere başvurun ve yapılandırmak için Kaynak sekmesini kullanın. (Kod 34)

 Kod 35Bilgisayarınızın sistem üretici bilgileri, bu aygıtı yapılandırmak ve kullanmak için yeterli bilgi içermiyor. Bu aygıtı kullanmak için bir üretici bilgileri veya BIOS güncelleştirmesi almak üzere bilgisayar üreticinize başvurun. (Kod 35)

 Kod 36Bu aygıt bir PCI kesmesi istiyor ancak bir ISA kesmesi için yapılandırılmış (veya tersi). Bu aygıt için kesmeyi yeniden yapılandırmak üzere bilgisayarın sistem kur programını kullanın. (Kod 36)

 Kod 37Windows bu donanımın aygıt sürücüsünü başlatamıyor. (Kod 37)

 Kod 38Aygıt sürücüsünün önceki kopyası hala bellekte olduğundan Windows bu donanım için aygıt sürücüsü yükleyemiyor. (Kod 38)

 Kod 39Windows bu donanım için aygıt sürücüsü yükleyemiyor. Sürücü bozuk veya eksik olabilir. (Kod 39)

 Kod 40Kayıt defterindeki hizmet anahtar bilgisi eksik ya da yanlış kaydedildiğinden Windows bu donanıma erişemiyor. (Kod 40)

 Kod 41Windows bu donanım için aygıt sürücüsünü başarıyla yüklediği halde donanım aygıtını bulamıyor. (Kod 41)

 Kod 42Sistemde çalışan yinelenen bir aygıt olduğundan, Windows bu donanım için aygıt sürücüsü yükleyemiyor. (Kod 42)

 Kod 43Sorun bildirdiğinden Windows bu aygıtı durdurdu. (Kod 43)

 Kod 44Bir uygulama ya da hizmet bu donanım aygıtını kapattı. (Kod 44)

 Kod 45Şu an, bu donanım aygıtı bilgisayara takılı değil. Bu sorunu gidermek için, donanım aygıtını bilgisayara yeniden takın. (Kod 45)

 Kod 46İşletim sistemi kapatılmakta olduğundan, Windows bu donanım aygıtına erişim sağlayamıyor. Bilgisayarınızı bir sonraki yeniden başlatmanızda, donanım aygıtının düzgün çalışması gerekir. (Kod 46)

 Kod 47Güvenli kaldırma için hazırlandığından, Windows bu donanım aygıtını kullanamasa da bilgisayardan kaldırılmadı. Bu sorunu gidermek için aygıtı bilgisayardan söküp yeniden takın. (Kod 47)

 Kod 48Windows'la sorunları olduğundan bu aygıtın yazılımının çalışması engellendi. Yeni bir sürücü için donanım satıcınızla temasa geçin. (Kod 48)

 Kod 49Sistem yığını çok büyük (Kayıt Defteri Boyutu Sınırını geçtiğinden) olduğundan Windows yeni donanım aygıtlarını başlatamıyor. (Kod 49)

 Kod 50Windows bu aygıtın tüm özelliklerini uygulayamıyor. Aygıt özellikleri, aygıtın yapabildiklerini ve ayarlarını (örneğin güvenlik ayarı gibi) açıklayan bilgileri içerebilir. Bu sorunu çözmek için bu aygıtı yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Ancak, yeni bir sürücü edinmek için donanım üreticisiyle temasa geçmeniz önerilir. (Kod 50)

 Kod 51Bu aygıt şu anda başka bir aygıtın veya aygıt grubunun başlamasını bekliyor. (Kod 51)

 Kod 52Windows bu aygıt için gereken sürücülerin dijital imzasını doğrulayamıyor. Yeni bir donanım veya yazılım değişikliği, hatalı imzalanmış, bozuk veya bilinmeyen bir kaynaktan gelen kötü niyetli bir yazılım içeren bir dosya yüklemiş olabilir. (Kod 52)

 Kod 53Bu cihaz, bu önyükleme oturumu boyunca Windows çekirdek hata ayıklayıcısının kullanımına ayrıldı. (Kod 53)

 Kod 54Bu aygıt başarısız oldu ve bir sıfırlamadan geçiyor. (Kod 54)

bottom of page