top of page

App Inventor - Kullanım ve Özellikleri

Projemizin ismini belirledikten sonra ilk uygulamamızı geliştirmeden önce geliştirme ara yüzüyle karşılaşıyoruz.





1- Palet: Uygulamaya ekleyebileceğimiz görsel ya da yazı tipinde bulunan herhangi bir bileşenin bulunduğu ortamdır. Örnek vermek gerekirse button, slider, spinner, image ve daha niceleri…


2- İzleyici: Uygulama ekranımızın detaylı bir şekilde görünmektedir. Uygulamayı bitirdiğimiz ve uygulamamızın için gerekli görsel gerekse yazı görüntülediğimiz alandır.


3- Bileşenler: Uygulamamızda kullanacağımız nesnelerin ismini görüp değiştirebileceğimiz kısımdır.


4- Medya: Uygulamada kullanacağımız ses, resim gibi yükleneceği bölümdür. Başka bir galeri uygulaması yapıyorsanız bu bölümü kullanarak çeşitli resimler yükleyebilirsiniz.


Örnek olarak izleme bölümünden Image bileşenini sürükleyip ekranımıza bıraktım. Sonra bu bileşende gözükmesini istediğim resmi Medya bölümünde Dosyayı yükle dosyası halil.jpg uzantılı resmi yükledim. Yüklemiş olduğunuzda büyük olduğu için Özellikler kullanım yükseklik ve genişlik alanlarını resmi doldur anlamında (kapla) doldurma ebeveyn seçeneği seçilerek daha hoş bir görüntü ile karşılaştık.


5- Özellikler: Uygulamaya eklediğimiz bileşenlerin yapımında buda yaparız. Örneğin bir etiket (etiket) eklediğimizde etiket da bulanan yazının fontunu, rengini ve birçok daha özelliğini değiştirebiliriz.


Sağ üstte blok kısmı ise parçaları birleştirerek, kodlama yaptığımız alandır. Blocks kullanılarak yapılan kontrol yapılarını, mantıksal işlem, matematiksel işlem ve farklı farklı birçok farklı işlem yapabiliriz. Yeterli bilgi ve birikimleri elde ettikten sonra artık App Inventor kullanarak ilk uygulamamızı geliştirebiliriz.




Burada Block kısmı, kodlama yaparken birbiri ile birleştireceğimiz tüm blokların bulunduğu kısımdır. Media kısmı designer kısmı ile aynı işlevde olup Viewer kısmı ise blokların sürüklenip birbirleri ile birleştirildiği kısımdır.


bottom of page