top of page

Anıtkabir - Tanıtımı ve kullanımı

ATATÜRK’ ün 10 Kasım 1938’ de ebediyete intikal etmesinden sonra, dönemin hükümeti tarafından oluşturulan bir komisyon, Anıtkabir’ in yerinin seçilmesi için görevlendirildi. Bu komisyon çalışmaları sonunda oy çokluğu ile 906 rakımlı Rasattepe’ de Anıtkabir’ in Yapılmasına karar verdi. Aynı komisyon tarafından 1 Mart 1941 tarihinde uluslararası bir yarışma açıldı. Bu yarışmaya Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Çekoslavakya’ dan toplam 47 proje katıldı. Bu projelerden 3 tanesi komisyon tarafından ödüle layık görüldü.


Proje yarışma şartları gereğince birinciyi seçme hakkı hükümete verilmişti. Milli konuyu daha başarılı ifade etmesi ve projenin araziye uygunluğu sebebiyle, Türk mimarlar Prof. Emin ONAT ve Doç. Orhan ARDA’ nın projesinin Anıt mezar olarak yapılması karar verildi. 9 Ekim 1994 tarihinde Anıtkabir’in yapımına başlandı. İnşaat 4 aşamalı olarak 9 yıllık bir sürede tamamlandı. 10 Kasım 1953 tarihinde ise ATATÜRK’ ün naaşı 1938 yılında beri 15 yıl süreyle muhafaza edildiği geçici kabri olan Etnografya Müzesi’ nden alınarak, büyük bir törenle ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’ e defnedildi.


İşte Anıtkabir AG uygulaması bizim Anıtkabir'de gezmemizi ve inceleme yapmamızı sağlıyor. Bu uygulamayı telefonunuza indirerek Anıtkabir'i 3D gezme imkanına sahip oluyorsunuz.



bottom of page