ÜNİTE:
1.2. PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
KAZANIMLAR:
1.2.6.3. Mantıksal yapıları birbirine dönüştürür.
1.2.6.4. Problemin çözümünde çoklu karar yapılarını kullanır.
7.7. Karar Tabloları
Birden fazla koşul ve çoklu eylem içeren bir probleminiz var. Bu durumda farklı koşullar için bütün eylemleri keşfetmek ve hatta koşul birlikteliklerine göre olası eylemleri belirlemek zor ve karmaşık bir süreç olur. Bu süreci basitleştirmenin yolu karar tablosu kullanmaktır. Karar tabloları, problemi birlikte çözdüğünüz kişi ile iletişim sağlamak ve süreci anlaşılır kılmak için çok kullanışlı bir araçtır. Karar tablosu, problem çözme mantığını tablo biçiminde gösteren bir araçtır. Akış şemalarının alternatifi de olabilir.
Bir karar tablosu 4 bölümden oluşur:
1. Koşullar: Tablonun sol üst bölümüne olası tüm koşullar yazılır.
2. Eylemler: Sol alt bölümde, şartların birleşimleri sonucu yapılan tüm olası eylemler listelenir.
3. “Doğru” ve “Yanlış” koşulların birleşimleri: Kurallar, sağ üst bölümde oluşturulur. Şartın durumuna bağlı olarak şartın karşılığındaki olasılıkları ifade eden gösterimler kullanılır. Örneğin Evet, Hayır’ı temsil için E ve H harfleri kullanılır.
4. Durumların birleşimlerine ilişkin gerçekleşecek eylemler: Sağ alt bölümde ise verilen bir kural için geçerli olan eylemlerin gösteriminde “X” simgesi kullanılır.
“Doğru” ve “Yanlış” koşulların olası bileşkelerini gösteren, her biri küçük bölmelere ayrılmış, temelde dört bölüme ayrılmış bir dikdörtgen düşünebilirsiniz. Olası bileşkelerin sayısını 2koşul sayısı şeklinde hesaplayın. Örneğin 2 koşulunuz varsa 22=4 olası bileşkeniz; 4 koşulunuz varsa 24=16 olası bileşkeniz var demektir. Bu karar tablosuna bakarak daha sonra akış şeması oluşturulabilir.
Aşağıda örnek bir karar tablosu görüyorsunuz.
Düşünelim/Deneyelim
1. Aşağıdaki karar tablosu için koşulları, eylemleri, doğru ve yanlış koşulların birleşimlerini ve kuralları belirleyiniz.
2. Bir öğrencinin harf notunu hesaplayan program için 4 farklı akış şeması ve algoritma oluşturunuz (Düz mantık kullanmayınız).
90 -100 = A
80-89 = B
70-79 = C
60-69 = D
0-59 = F
Comments